Новини палати

Віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька продовжує роботу у Земельному штабі щодо функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення, організованого Міністерством аграрної політики та продовольства України за участі Мін’юсту, Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин, Держгеокадастру, НПУ, ВАР, Асоціацій УКАБ, Земельної спілки України та інших учасників.

Першу онлайн-зустріч Земельного штабу було проведено у серпні (відеозапис https://fb.watch/7tU8gJFlWV/). Під час заходу обговорювалися питання консолідації земель, моніторингу ринку земель, автоматизації підрахунків, спільної сумісної власності подружжя, проблем оцінки земель, оподаткування, конфіскації, ризиків рейдерства тощо.

14 вересня відбулося друге онлайн-засідання Земельного штабу під головуванням Міністра агрополітики Романа Лещенка та модеруванням першого заступника голови Держгеокадастру Анатолія Мірошниченка (відеозапис  https://fb.watch/801CANkBiw/).

Основним питанням для обговорення стала необхідність оптимізації оцінки землі для правочинів із земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

«На плечах нотаріату – професійна та репутаційна відповідальність за низку процедур у функціонуванні ринку землі», – зауважила Інна Бернацька.

Нотаріуси через сервіси Держгеокадастру онлайн отримують нормативну грошову оцінку, тож у громадян немає необхідності витрачати час на самостійне отримання такої оцінки. Втім, потребує покращення процедура отримання оцінки в межах населених пунктів та на межах, а також на замовлення з інших регіонів.

Запропоновано звернути увагу на такі проблеми у сфері оцінки с/г землі:

– мільйонні нереальні оцінки та чинники, які на це впливають;
– необхідність заміни словників КОАТУ у сервісі оцінки ФДМУ;
– можливість та доцільність урахування впливу складу угідь на оцінку (не може бути рілля дешевше землі для пасовищ тощо), пайових земель від земель ОСГ, землевпорядних обмежень, або ж іншого удосконалення алгоритмів модуля оцінки;
– завищення оцінки земель для ОСГ (не пайових, городів);
– незрозумілі результати довідок про оцінку, коли земельні ділянки для ОСГ до гектара, оцінюються в десятки разів вище земельних ділянок більше гектара/кількох гектарів.

НПУ в посиленому режимі працює над наданням нотаріусам методичної та інформаційної допомоги, а також тримає руку на пульсі всіх болючих питань, напрацьовує пропозиції їх вирішення, тісно взаємодіє із органами державної влади та громадськістю.

Переглядів:
стрічка новин