Новини палати

Із 1 січня 2024 року запроваджено другий етап земельної реформи, який передбачає, зокрема, збільшення до 10 тис. га граничної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть перебувати у власності фізичної особи, а також право юридичних осіб набувати с/г землі.

З цієї нагоди 2 січня відбулася робоча онлайн-зустріч представників Нотаріальної палати України та Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, в якій взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Інна Бернацька, заступник голови Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Тетяна Кучеренко, в.о. голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко, заступник голови Держгеокадастру Ярослав Штикер, заступник директора Департаменту ведення Державного земельного кадастру Ігор Кирилюк, Генеральний директор ДП «Центр Державного земельного кадастру» Леонід Перепелиця, начальник відділу регулювання земельних відносин Мінагрополітики Світлана Руденко.

Частиною другою статті 130 Земельного кодексу України встановлено, що загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тисяч гектарів. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше десяти тисяч гектарів. При цьому, якщо громадянину України належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або лише на окремі акції, паї, для цілей цієї статті вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

Представники Держгеокадастру повідомили, що на виконання зазначеної норми Земельного кодексу 1 січня 2024 року в Державному земельному кадастрі реалізовано функціональну можливість, за допомогою якої нотаріусами при посвідченні цивільно-правових угод здійснюватиметься перевірка площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності набувача – юридичної особи.

Обговорено питання необхідності доопрацювання функціоналу щодо розмежування параметрів, за якими нотаріусами здійснюються пошуки в ДЗК з метою перевірки відповідності набувача земельної ділянки с/г призначення вимогам Земельного кодексу, що перебувають у власності фізичної, юридичної особи, окремо за зареєстрованими правами власності та похідними речовими правами.

Окремо приділено увагу питанням отримання нотаріусами за даними ДЗК відомостей про наявність суб’єктів переважного права купівлі земельної ділянки с/г призначення першої черги, що мають спеціальні дозволи на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, інформації про належність земельної ділянки до такої, яка була сформована в результаті виділення її в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), та про її віддаленість від державного кордону України, а також можливості набуття юридичними особами окремих категорій земельних ділянок с/г призначення.

Учасники зустрічі дійшли згоди щодо доцільності внесення змін до чинного законодавства з метою удосконалення процедури перевірки набувачів, власників земельних ділянок с/г призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу.

Переглядів:
стрічка новин