Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Державної прикордонної служби України з приводу надходження скарг від нотаріусів та громадян щодо  відмови на пунктах пропуску через державний кордон України  у виїзді дітей за кордон у супроводі третіх осіб на підставі нотаріально оформленої заяви, викладеної на білому аркуші паперу.

НПУ зазначає, що нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами), якою з 06 березня 2022 року було  запроваджено можливість засвідчення справжності підпису батьків на заяві про виїзд дитини в супроводі третьої особи на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки певних обов’язкових реквізитів нотаріусів.

Акцентуємо увагу на неправомірності мотивації прикордонних служб у відмові приймати заяви на виїзд дітей за кордон, посвідчені нотаріусами на білих аркушах паперу, по причині відсутності їх підтвердження. Законодавством не  вимагалась і не вимагається підтверджувати чинність вчинення такої нотаріальної дії.

У цьому контексті, згідно Постанови перевірка дійсності стосується тільки довіреностей посвідчених на білих аркушах паперу.

Також звертаємо увагу, що виїзд дітей за кордон оформлюється заявою батьків через нотаріальне засвідчення справжності підпису батьків на заяві, а не  через довіреність.

Отже, нотаріально посвідчені заяви батьків на виїзд дітей за кордон, викладені до 23.05.2023 на білих аркушах паперу з дотриманням положень Постанови із змінами від 09.05.2023, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися третіми особами для реалізації повноважень, зазначених у заявах.

З метою недопущення порушення прав дітей в умовах  воєнного стану просимо врахувати вищевикладену інформацію під час реалізації покладених на Державну митну службу України та Державну прикордонну службу України завдань.

Переглядів:
стрічка новин