Новини відділень

24 жовтня 2023 року нотаріуси міста Запоріжжя – Людмила Масловець, Наталія Нєлєпіна, Анастасія Любіченковська, Анна Котляр, Максим Гура, Тамара Карташова, Олена Соха –  взяли участь у круглому столі на тему «Про проблемні аспекти фіксації/компенсації пошкодженого/зруйнованого житла», організованому Благодійним фондом «Восток-SOS».

У заході також брали участь представники ОМС, реєстратори, представники комісій з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, адвокати Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей. Такі заходи відбулися в Києві, Харкові та Миколаєві.

Під час круглого столу обговорювалися питання, як допомогти громадянам, майно яких пошкоджене або знищене окупантами, отримати  компенсаційні  виплати, адже багато хто не має документів на нерухомість, які втрачені під час евакуації або знищені під час обстрілів. Також у цьому контексті звернули увагу на складну долю архівів  нотаріусів, БТІ, інших установ, які б могли видати дублікати.

Обговорювали  проблеми, що пов’язані із правовстановлюючими документами, реєстрацією права власності на житло в умовах воєнного стану, підтвердженням реєстрації права власності на паперових носіях, зміною процедури державної реєстрації речових прав, відображенням у застосунку «Дія» об’єктів пошкодженого та зруйнованого нерухомого майна. Багато питань ще не врегульовано законодавчо, зокрема щодо порядку отримання компенсацій спадкоємцями  померлих власників майна.

За результатами заходу  сформовано низку звернень до відповідних повноважних органів  щодо надання роз’яснень  або  щодо ініціювання змін до законодавчих актів з цих питань.

Переглядів:
стрічка новин