Новини палати

Президент НПУ Володимир Марченко та віце-президент НПУ Інна Бернацька 10 листопада взяли участь у онлайн-заході, під час якого відбулася презентація й обговорення Дорожньої карти з запобігання рейдерству в земельній сфері.

Пропозиції для обговорення запропоновані Офісом ефективного регулювання BRDO за сприяння проекту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що фінансується ЄС та впроваджується Світовим банком. Під час заходу учасники ґрунтовно обговорили дослідження BRDO та їх бачення.

В обговоренні також взяли участь представники Верховної Ради, Міністерства юстиції України, міжнародних організацій, зокрема Світового Банку, проекту ЄС «Право-Justice», Ради бізнес-омбудсмена, громадських асоціацій.

У зв’язку із відкриттям ринку землі на нотаріат лягла величезна відповідальність не тільки за якісне виконання своїх повноважень, але й за недоліки усього дотичного інструментарію. Втім, нотаріат забезпечує якісні показники роботи, а НПУ має потужні напрацювання щодо антирейдерських механізмів у сферах реєстрації нерухомості, землі, корпоративних прав. Зокрема, із Міністерством юстиції України вдалося зробити багато для подолання низки серйозних проблем.

Свої ініціативи НПУ має змогу реалізувати в тому числі й шляхом участі представників нотаріату (Інна Бернацька, Валентин Войтовський) у відповідній Робочій групі Мін’юсту, яку очолює заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов. Саме ці напрацювання, частина з яких вже в процесі реалізації, є основою антирейдерських змін у сферах державної реєстрації та нотаріату.

Нотаріальний захист прав власників та користувачів — один із дієвих інструментів протидії і запобігання агрорейдерству.

Переглядів:
стрічка новин