Новини палати

Нотаріальна палата України проаналізувала законопроект № 10446 від 30.01.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо  відповіді на адвокатський запит» та вважає його прийняття недоцільним.

Із відповідними листами НПУ звернулася до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Дениса Маслова та народного депутата України Ігоря Фріса ( https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/02/10446-vr.pdf ).

Даним законопроектом пропонується внести зміни до статті 8 Закону «Про нотаріат» («Нотаріальна таємниця») та низки інших законів щодо надання нотаріусом на адвокатський запит певної інформації із Спадкового реєстру та інших єдиних та державних реєстрів – щодо клієнтів адвокатів.

НПУ категорично проти внесення запропонованих змін та не погоджується з необхідністю законодавчого посилення професійних прав адвоката за рахунок  надмірного і невиправданого втручання в нотаріальну таємницю та нотаріальну діяльність загалом.

Окрім того, запропоноване розширення повноважень адвокатів ставить під загрозу гарантії захисту законних прав та інтересів інших осіб, які не мають відношення до укладеного з адвокатом договору.

Звертаємо увагу, що на сьогодні питання отримання інформації з єдиних і державних реєстрів врегульовано на законодавчому рівні та є цілком доступним.

Детальніше про те, чому схвалення законопроекту № 10446 призведе до низки негативних ефектів, – у Правовому аналізі законопроекту № 10446, підготовленому Комісією НПУ  з питань аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/02/10446pv.docx

 

Переглядів:
стрічка новин