Новини палати

Сьогодні, 15 квітня 2024 року, набрав чинності Закон України від 22.02.2024 № 3588-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із забороною відчуження об’єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості».

Законом № 3588-IX вносяться зміни до низки законів.

Закон України «Про нотаріат».

Зокрема, до статті 8: внесення нотаріусом у випадках, передбачених законодавством, інформації до ДРПЗМ, Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, не є порушенням нотаріальної таємниці.

Зазнали змін норми, які стосуються накладення та зняття заборони.

Закон України «Про іпотеку».

Відтепер предметом іпотеки може бути об’єкт житлової нерухомості (у тому числі той, що буде споруджений у майбутньому), земельна ділянка, на якій розташовано такий об’єкт, які придбаваються або інвестування/фінансування будівництва яких здійснюється з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості та за рахунок кредиту; та інші зміни.

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

В статті 2 до кола заявників додано «спадкоємець або уповноважена ним особа – у разі подання документів для державної реєстрації прав, що належали спадкодавцеві».

Частина друга статті 3 викладено в новій редакції: «2. Речові права на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають, змінюються та припиняються з моменту такої реєстрації».

Внесено зміни для унормування можливості передачі в іпотеку об’єктів, придбаних за рахунок житлового сертифіката.

Закон України про компенсацію за пошкодження та знищення нерухомості внаслідок збройної агресії рф та ДРПЗМ.

Слова «квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва)» замінено словами «об’єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва), земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт, частки у праві власності на таке майно».

Змінено відповідні норми Закону для надання можливості іпотечного кредитування при придбані житла за рахунок житлових сертифікатів.

Детальний аналіз змін до законодавства готується Комісією НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.

 

Переглядів:
стрічка новин