Новини палати

VIII Міжнародний форум із захисту бізнесу, організований «Юридичною практикою», відбувся у Києві 13 вересня. В заході взяли участь юристи, адвокати, судді, парламентарі, представники правоохоронних органів тощо.

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Дмитро Кирилюк виступив на форумі з доповіддю на тему «Захист майна і бізнесу нотаріусами».

Дмитром Кирилюком було звернено увагу на вагому роль нотаріату в системі захисту майна і бізнесу. Констатовано, що нотаріат може бути задіяний як в активному захисті майна і бізнесу, так і в так званій превенції можливого порушення права та інтересів суб’єкта права власності на майно чи бізнес.

Залучення нотаріуса у певні майнові та бізнес-процеси, навіть у випадку, коли законодавство України в імперативному порядку не вимагає необхідність звернення до нотаріуса, може в рази знизити ризики порушення прав власника майна чи бізнеса.

У певних випадках у разі залучення нотаріуса у певні процеси майже на 100 % знизило б ризики виникнення ситуації, яка потребує активного захисту прав, зазначив Дмитро Кирилюк. Зокрема, у разі задіяння нотаріуса для нотаріального посвідчення договору оренди землі сільськогосподарського призначення. У разі, якщо б договори оренди посвідчувалися б у переважній більшості нотаріально, про проблему подвійної і потрійної оренди можна було б забути. Також доповідач звернув увагу, що витрати на нотаріальну юридичну превенцію є незрівнянно меншими, ніж витрати на активний захист свого права.

Дмитром Кирилюком наголошено, що в умовах воєнного стану необхідно провести ревізію правовстановлювальних документів. І у разі, якщо певні права не внесені до електронних реєстрів, – зробити це. Адже у випадку втрати документу в умовах війни неможливо отримати його дублікат.

Також констатовано, що захист бізнесу та інвестицій не треба розуміти тільки у вузькому сенсі, тобто як систему заходів, спрямованих на збереження за власником його права власності. Захист бізнесу та інвестицій – це широка система заходів, спрямованих на забезпечення вільної роботи бізнесу, забезпечення бізнесу вільної участі у цивільному обороті. Це можливість продати, купити, обміняти той чи інший актив, можливість повернути свої кошти, якщо вони інвестовані в банківську сферу тощо.

В умовах війни нотаріусам важко працювати через невизначену санкційну політику, відзначив Дмитро Кирилюк. Дефініції, які містяться в законодавстві, що регулюють нотаріальну діяльність, потенційно дозволяють  нотаріусу підозрювати будь-яку фізичну чи юридичну особу як таку, що знаходиться під впливом підсанкційної особи. Тому нотаріусам дуже потрібна правова визначеність в сфері санкцій, а також реєстр санкцій. Наголошено, що нотаріальна спільнота в особі НПУ активно піднімає питання про необхідність створення реєстру санкцій, а також готова долучитися до роботи з метою забезпечення його функціонування.

Переглядів:
стрічка новин