Новини палати

Експертно-правова комісія при Нотаріальній палаті України проаналізувала свою роботу щодо підготовки висновків за матеріалами, наданими нотаріусами.

За час своєї роботи, з червня 2017 року по грудень 2018 року, ЕПК на підставі звернень нотаріусів України було підготовлено 40 експертних висновків:

23 висновки було підготовлено у зв’язку з тимчасовим блокуванням або анулюванням доступу нотаріусам до ДРП за результатами камеральних перевірок;

5 висновків стосувалися вжиття до нотаріусів заходів реагування з боку ГТУЮ за результатами комплексних перевірок їх нотаріальної діяльності;

– інші 12 висновків були підготовлені щодо висновків Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також щодо підготовлених подань про анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю, з питань відмови у сертифікації робочого місця приватного нотаріуса та інше.

ЕПК проаналізувала практику тимчасового блокування доступу державного реєстратора – нотаріуса до ДРП за результатами камеральної перевірки.

Порушення, які вказуються комісіями, що проводять камеральні перевірки, фактично зводяться до помилок технічного характеру при роботі з ДРП, пов’язані з неналежним програмним забезпеченням реєстру та його нестабільною роботою.

За справами нотаріусів, які надавали матеріали до ЕПК, вже винесено близько 20 судових рішень на користь нотаріусів, що набрали законної сили, та відповідно до яких були скасовані накази Мін’юсту про тимчасове блокування/анулювання доступу до реєстрів. Крім того, значна кількість справ ще знаходиться на розгляді в судових інстанціях. Експертні висновки були використані нотаріусами у судовому порядку як додатковий засіб захисту своїх професійних прав та законних інтересів.

Також ЕПК проаналізувала практику зупинення нотаріальної діяльності за результатами комплексних перевірок роботи приватних нотаріусів.

В результаті виявлено, що в окремих ГТУЮ:

– порушуються строки складання довідки та надання її нотаріусу для ознайомлення;

– нотаріус позбавляється права на надання своїх письмових пояснень та заперечень щодо висновків комісії перед прийняттям рішення;

– нотаріусу не надається можливість усунути виявлені порушення та помилки після проведення комплексної перевірки;

– накази ГТУЮ про зупинення нотаріальної діяльності на підставі статті 29-1 Закону України «Про нотаріат» видаються без належних на те підстав, оскільки за результатами перевірок комісіями не встановлено неодноразових порушень правил ведення нотаріального діловодства, тощо.

Таким чином, в окремих ГТУЮ висновки за результатами комплексних перевірок носять формальний характер, в більшості випадків не ґрунтуються на нормах законодавства та не є об’єктивними.

Детально ознайомитися із Аналізом роботи ЕПК при НПУ щодо підготовки висновків за матеріалами нотаріусів можна за посиланням>>>

 

Переглядів:
стрічка новин