Новини палати

19 червня 2020 року представники Нотаріальної палати України взяли участь у виїзному засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів. До обговорення актуальних питань долучилися президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Олена Кирилюк, члени Ради НПУ Інна Бернацька та Валентин Войтовський.

ТСК розглядала пакет антирейдерських законопроектів, що передбачають зміни до процесу роботи державних реєстраторів, правки до Кримінального кодексу щодо посилення покарання за рейдерські правопорушення.

Нотаріальною палатою України було подано чергові письмові пропозиції до даних законопроектів, певна частина з яких була врахована.

Робота щодо вдосконалення законодавчих ініціатив триває у відповідності до напрацьованих нотаріальною спільнотою положень Стратегічного плану НПУ щодо подолання рейдерства.

Представники НПУ озвучили, зокрема, наступні тези:

* Необхідно визначитись, для чого пишуться зміни до законодавства: для захисту справжніх інвесторів чи для лжеінвесторів/рейдерів з їх принциповими ознаками та відмінностями.

* Джерело рейдерства знаходиться у законах та підзаконних НПА (нечітких процедурах, колізійних нормах, прогалинах та недостатності у регулюванні низки правовідносин). Такий шкідливий «законодавчий спам» потрібно зупинити.

* Необхідно змінити підходи щодо запровадження у дію законів – надавати строки для внесення змін до підзаконних НПА та доопрацювання програм електронних реєстрів 3-6 місяців.

* Відбувається небезпечна завчасна деактуалізація даних у ДРРП до створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, без урахування тривалого перехідного періоду та часу для її створення та наповнення, у зв’язку з неможливістю внесення змін про характеристики об’єктів нерухомого майна.

* До компетенції Мін’юсту не можуть відноситись повноваження щодо розгляду справ, де фактично наявний спір про право, адже це судова компетенція. НПУ запропоновано зміни до кодексів щодо виокремлення таких справ для розгляду судами у окрему категорію, спрощений розгляд та скорочені строки.

* Неприйнятним є положення законопроекту щодо віднесення злочинів до тяжких без оновлення законодавства, зокрема яке регулює процедури держреєстрації.

Також представники НПУ звернули увагу парламентарів та інших учасників засідання на такі ризики:

– небезпечна тенденція підміни договорів документами неналежного правового статусу та сили (актами, заявами, іншими ненадійними документами);

– недосконалість процедур продажу земель с/г призначення, зокрема щодо переважних прав та процедур переходу на нові правила поновлення/пролонгації;

– з метою рейдерства (зокрема, аграрного) може використовуватися інститут довірчої власності;

– небезпека передачі третейським судам повноважень з розгляду справ щодо нерухомості, оскільки цим шляхом будуть легалізовуватись незаконні, «напівзаконні» та «юридично брудні» документи щодо пайової землі (боргові розписки, нікчемні довіреності та договори, підроблені документи тощо);

– зростання кількості дефектів та підробок довіреностей, заповітів, документів, на яких засвідчується справжність підписів у сільських радах.

НПУ продовжує співпрацювати з розробниками антирейдерських законопроектів задля вдосконалення процедури державної реєстрації, захисту прав та законних інтересів громадян і бізнесу.

Переглядів:
стрічка новин