Новини палати

Міністерство юстиції України розглянуло лист Нотаріальної палати України (https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/09/npu060924.pdf) щодо проблемних питань взаємодії нотаріусів з ТЦК СП під час звернень до нотаріуса спадкоємців для спадкування нарахованого, але не виплаченого грошового забезпечення військовослужбовця до дня його смерті (загибелі).

Так, положеннями статті 46 Закону «Про нотаріат» закріплено, що нотаріус має право витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Такі відомості та документи повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати 1 місяця.

НПУ зазначає, що останнім часом почастішали випадки ігнорування запитів нотаріусів щодо витребування відомостей стосовно сум вищевказаного грошового забезпечення, що тягне за собою порушення законних прав спадкоємців загиблих військовослужбовців.

Задля вирішення окресленого питання, з метою недопущення порушення законних прав спадкоємців військовослужбовців, які загинули у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, Міністерством юстиції України направлено лист до Міністерства оборони України https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/09/mu-mo-2709.pdf з проханням посприяти у вирішенні питання щодо вчасного надання ТЦК СП відповідей на запити нотаріусів.

Переглядів:
стрічка новин