Новини міжнародного нотаріату

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Олена Верповська представила Нотаріальну палату України на міжнародному юридичному форумі «Tashkent Law Spring», організованому Міністерством юстиції Узбекистану.

У форумі, який відбувся 25-27 квітня 2019 року в м. Ташкент, взяли участь юристи із багатьох країн світу. Кожен бажаючий міг обрати цікаві для себе дискусійні сесії, круглі столи та інші формати роботи.

Олена Верповська виступила на круглому столі «Нотаріат» з доповіддю на тему «Досвід українського нотаріату в епоху прискореної модернізації».

Узбекистан

Круглий стіл розпочався зі вступного слова модератора – заступника міністра юстиції Республіки Узбекистан Акбара Ташкулова, який розповів, що в Узбекистані працюють лише державні нотаріуси.

Нотаріат в Узбекистані представлений 611 нотаріальними конторами, в яких працює 895 нотаріусів, 895 помічників нотаріуса, 1038 секретарів нотаріуса та 223 штатних одиниці стажерів нотаріуса.

На думку Олени Верповської, позитивним можна вважати наступний досвід нотаріату Узбекистану:

– в  рамках моделі активного нотаріату нотаріальні дії здійснюються за принципом «єдиного вікна»;

– існує та працює автоматизована інформаційна система «Нотаріус», що інтегрована з базами даних та інформаційними системами відповідних державних органів, тобто необхідні відомості отримуються в електронному вигляді на підставі електронної міжвідомчої взаємодії;

– книги-реєстри ведуться лише в електронній формі через автоматизовану інформаційну систему «Нотаріус»;

– нотаріальні дії надаються за екстериторіальним принципом (крім питань спадщини та встановлених законодавством обмежень);

– встановлення особи, що звертається в нотаріальну контору, вже з червня 2019 року буде відбуватися шляхом сканування відбитків пальців;

– призначення на вакантні посади нотаріусів відбувається на конкурсній основі, процес іспиту в реальному часі транслюється в Інтернеті;

– нотаріальні дії можуть вчинятися на виїзді;

– якість діяльності всіх нотаріусів оцінюється та складаються рейтинги;

– державні нотаріуси мають статус державного службовця;

– державні нотаріальні контори входять до системи Міністерства юстиції;

–  на одного нотаріуса приходиться в середньому 36 000 громадян;

– запис на прийом до нотаріуса здійснюється в електронному вигляді;

– відмінено усю звітність;

– з червня 2019 року нотаріуси будуть також державними реєстраторами права власності на нерухоме майно.

Втім, варто зазначити, що в Узбекистані відсутня самоврядна організація нотаріусів.

МСЛН

Наступним виступаючим був Річард Бок, віце-президент Федеральної нотаріальної палати (Німеччина), член Керівної ради МСЛН, який виступив з доповіддю на тему «Імплементація латинських принципів в національне законодавство про нотаріат».

Спікер коротко зупинився на тому, що собою представляє  Міжнародний союз нотаріату, яку кількість країн і континентів включає.

Спираючись на статистичні дані, зробив порівняльний аналіз вартості нотаріальних послуг у США та Великий Британії, де послуги у 7 раз дорожче, ніж у країнах нотаріату латинського типу, а кількість скарг складає 15% від загальної кількості дій, в той час, як в країнах латинського нотаріату ця цифра не перевищує 10%.

Річард Бок розповів про стрімкий розвиток новітніх технологій у нотаріаті, про укладання договорів по скайпу, можливості використання системи блокчейн.

Російська Федерація

Президент Федеральної нотаріальної палати Російської Федерації Костянтин Корсик виступив з доповіддю на тему «Бюджетний та позабюджетний нотаріат: бути чи не бути приватній практиці?».

В РФ залишилося лише 3 державних нотаріальних контори у віддалених точках країни. Президент ФНП вважає, що саме позабюджетний нотаріат має активно розвиватися, маючи при цьому ряд переваг перед бюджетним.

Доповідач розповів про особливості російської моделі, про зареєстрований законопроект щодо розширення нотаріальних дій. Увесь контроль за нотаріальною діяльністю покладено на Федеральну нотаріальну палату. Перевірки діяльності нотаріусів здійснюються лише представниками ФНП.

З 2014 року в РФ багато документів переведено в «цифру», та їх перелік збільшується щодня. Активно використовується електронний цифровий підпис. При ФНП створено компенсаційний фонд для допомоги нотаріусам, що її потребують.

Казахстан

Наступний доповідач – голова Республіканської нотаріальної палати Казахстану Асель Жанабілова розповіла про електронний нотаріат та електронний документообіг в Казахстані.

З 2009 року розпочалося освоєння Е-нотаріату в учбовій версії, який офіційно був запущений у 2011 році. Всередині країни усі документи в електронному вигляді. Усі існуючі реєстри між собою синхронізуються. В країні існує лише один центр сертифікації. В реєстрах є вся інформація про громадянина – внутрішній паспорт, закордонний, інформація про шлюб, наявність дітей тощо. Також існує так званий «шлюз електронного уряду», де вся ця інформація зберігається. Навіть виконавчий напис нотаріус в електронному вигляді направляє судовому виконавцю.

Реєстр довіреностей та спадковий реєстр – публічні. З 2012 року відмінено квоти. Усі угоди купівлі-продажу нерухомого майна здійснюються лише через депозит нотаріуса. На сьогодні нотаріус зобов’язаний перевіряти історію об’єкта за 10 років, гарантуючи цим чистоту угоди.

Особливістю є те, що в Казахстані прийшли до висновку щодо неможливості використання системи блокчейн у нотаріаті.

Австрія

Державний нотаріус з Австрії Крістіан Радетик почав зі статистики: в Австрії працює 519 нотаріусів (населення країни більше 8 млн), тобто це 500 клієнтів на одного нотаріуса, 1 млн легалізацій на одного нотаріуса. В нотаріаті працює приблизно 2500 осіб додатково.

Претендент на посаду нотаріуса в Австрії повинен мати вищу юридичну освіту та не менше 7 років стажу. Отримати цю посаду він може тільки за результатами конкурсу. Нотаріальна палата передає свої рекомендації щодо кандидата на розгляд до Міністерства юстиції, де їх розглядають дві судові інстанції, і після затвердження нотаріус автоматично стає членом Нотаріальної палати, яка є спільною для одного чи двох районів.

На національному рівні нотаріальні палати об’єднані у єдину організацію – Австрійську нотаріальну палату.

Розміри гонорарів нотаріуса встановлюються законом, і він не може запросити вищу ціну, хоча може знизити її з урахуванням численних обставин справи (наприклад, матеріального становища особи, що звернулася за наданням нотаріальних послуг, тощо). Діяльність нотаріусів підлягає лише корпоративному контролю з боку нотаріальної палати, іншого контролю не існує.

Цікавою особливістю є те, що австрійський нотаріус наділений функціями судового комісара: він представляє в суді осіб, які отримують спадщину, складає перелік спадкового майна і готує справу до судового розгляду.

Україна

Розпочавши свою доповідь, Олена Верповська коротко зупинилася на історії українського нотаріату, на особливостях сьогодення, а також перспектив впровадження Е-нотаріату.

Нотаріус зробила наголос на тому, що нотаріус в Україні зараз виконує цілу низку функцій, делегованих державою. Той факт, що ми вже реєструємо право власності на нерухоме майно, зокрема без вчинення нотаріальної дії, зацікавило учасників круглого столу. Зацікавило колег і те, що нотаріуси України виконують функції реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Від імені НПУ Олена Верповська висловила подяку представнику Міжнародного союзу нотаріату за підтримку та швидке реагування на законопроекти, що могли призвести до виникнення квазінотаріату в Україні.

Також Олена Верповська запросила учасників завітати до України у вересні 2019 році та взяти участь в Міжнародних спортивних змаганнях «UkraineNotaryGames».

Круглий стіл «Нотаріат», як і весь форум, пройшов в теплій та дружній обстановці. Учасники отримали багато нової та цікавої інформації, нових знайомих та гарних спогадів.

Переглядів:
стрічка новин