Новини палати Новини відділень

Президент Нотаріальної палати України, голова Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей» 27 грудня здійснив робочу поїздку до Сумської області.

Разом із головою відділення НПУ в Сумській області Ларисою Ворошиною провели робочу зустріч із начальником Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іриною Свистун та начальником управління нотаріату Східного міжрегіонального управління Едуардом Молодцовим. Обговорили найбільш гострі питання сьогодення.

Зокрема, прийшли до спільного розуміння того, що у випадку, якщо Мін’юст володіє інформацією про відсутність нотаріуса (згідно поданих заяв) на робочому місці з причин, пов’язаних із воєнним станом, то в таких обставинах відсутні підстави вимагати статистичну звітність. Відповідно, її подання стане можливим лише після припинення обставин, пов’язаних з війною.

Такий же підхід застосовується щодо необхідності надання договорів страхуванняцивільно-правової відповідальності нотаріуса танаслідків в разі неможливості їх надати: як тільки зникнуть обставини, спричинені воєнним станом, і нотаріус повернеться до роботи, – надає договір страхування до початку відновлення вчинення нотаріальних дій.

Щодо нотаріальних архівів та ДНК – договори оренди будуть укладатися і комунальні платежі будуть здійснюватися.

Також обговорили можливість подання на реєстрацію та отримання реєстрів вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану – Новою поштою з доставкою за рахунок відправника.
Як варіант також можливе запровадження актів прийняття-приймання у електронній формі шляхом підписання КЕП.

Щодо питання погодження індивідуальних номенклатур справ державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів дійшли порозуміння того, що такі номенклатури погоджуються один раз на п’ять років Держнотархівом, тому нагальна потреба для подачі їх на погодження у більшості випадків відсутня.

Наразі найбільш важливим питанням для нотаріату залишається збереження архівів таформування шляхів їх відцифрування.

Представники Мін’юсту під час зустрічі висловили розуміння необхідності невідкладного внесення змін до правил ведення нотаріального діловодства з метою змін у підходах до формування справ нотаріусами та оптимізації строків збереження архівних документів.

Важливо констатувати наявність повного розуміння побудови централізованого сучасного архівного приміщення, територіально віддаленого від осередків та територій потенційних бойових дій.

Питання відцифрування нотаріальних архівів є актуальним ще «на вчора», до того ж, в цьому питанні НПУ має підтримку та практичний досвід іноземних колег.

На Сумщині Володимир Марченко та Лариса Ворошина відвідали місто Тростянець Охтирського району: поспілкувалися із консультантом Тростянецької ДНК Надією Бондаренко, приватними нотаріусами Охтирського РНО Зоєю Гребіник, Олександром Гузенко. У місті Охтирка зустрілися із приватними нотаріусами Охтирського РНО Ларисою Лебедєвою та В’ячеславом Каменєвим.

Вікна та двері, вибиті вибуховими хвилями, руйнування в офісах – емоції від побаченого неможливо передати словами, але найбільш вразило те, що колеги зберегли оптимізм, відновили роботу та вірять в Перемогу.

 

Переглядів:
стрічка новин