Новини палати

Нотаріальна палата України закликає Верховну Раду відхилити або ґрунтовно доопрацювати законопроект № 2805-д «Про внесення змін до Закону України «Про аграрні розписки» та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», який створює передумови для рейдерських схем та примушує нотаріусів легалізувати їх.

В результаті правової експертизи законопроекту НПУ зробила, зокрема, наступні висновки.

Законопроект безпідставно відносить аграрну розписку до цінних паперів. Не враховано особливості правової конструкції аграрної розписки як правочину, що містить у собі заставу майна для забезпечення виконання взятих за аграрною розпискою зобов’язань.

Запропонований механізм видачі та обігу аграрних розписок як цінних паперів виключно в електронній формі – складніший та менш захищений. Аграрії зіштовхнуться з низкою труднощів як під час оформлення та реєстрації аграрних розписок, так і під час укладення правочинів. Окрему гостру проблематику містить використання для створення електронних документів ЕЦП, що загрожує посиленням кіберзлочинності.

Згідно із законопроектом аграрні розписки не підлягатимуть нотаріальному посвідченню, а облік аграрних розписок як об’єктів цивільних прав здійснюватиметься лише в Реєстрі аграрних розписок. Виключення процедури нотаріального посвідчення, що включає цілу низку перевірок, зробить можливим видачу аграрних розписок щодо майна, яке не має жодного відношення до боржника. Окрім того, боржники та кредитори наділяються правом самостійно складати аграрну розписку та визначати її істотні умови – це зробить аграрну записку незахищеним та недостовірним інструментом.

У разі скасування нотаріального посвідчення аграрних розписок скасовується й будь-який облік аграрних розписок на паперових носіях. Відповідно, виникнення технічних проблем в роботі Реєстру аграрних розписок призведе до повної або часткової неможливості відновлення інформації та стягнення кредиторами належних їм коштів або майна за зобов’язаннями. З огляду на розміри руху коштів в масштабах держави, такі ризики мають ознаки загрози національній безпеці.

Враховуючи ситуацію з аграрним рейдерством, законопроект дозволить зловмисникам дуже швидко, прикриваючись аграрною розпискою, забирати врожаї у аграріїв. Визнання такої аграрної розписки недійсною стане проблемним, потребуватиме залучення фахівців по боротьбі з кіберзлочинністю, займе тривалий час та не матиме через це жодного ефекту.

Оскільки для аграрної розписки законопроектом передбачається виключно електронна форма, і оригінал не може бути подано нотаріусу для вчинення нотаріальної дії, виключається вчинення виконавчого напису на виписці із Реєстру аграрних розписок (не є оригіналом електронного документа). Така виписка не матиме юридичної сили, що призведе до труднощів в отриманні кредитних коштів від іноземних банків.

Прийняття законопроекту спричинить стрімке зростання кількості судових спорів щодо аграрних розписок.

Детальніше – в листі НПУ Голові Верховної Ради України

НПУ завжди максимально підтримує усі реформи, спрямовані на розвиток держави та ринкової економіки, але виключає можливість:
– здійснення нотаріусами реєстрацій аграрних розписок, які не посвідчені нотаріально;
– вчинення виконавчих написів по аграрних розписках, які не посвідчені нотаріально, та при відсутності оригіналу аграрної розписки.

Нотаріат України працює на принципах законності та безспірності, попередження порушення прав фізичних та юридичних осіб, тому не може брати участь у процедурах, які містять передумови для створення рейдерських та шахрайських схем у аграрному секторі, тим самим легалізуючи їх.

Варто зауважити, що діючий Закон України «Про аграрні розписки» в повній мірі забезпечує захист прав боржників та кредиторів, містить належні механізми для недопущення рейдерства, шахрайства та інших можливих зловживань.

Переглядів:
стрічка новин