Новини міжнародного нотаріату

03 листопада 2023 року в місті Таллінн (Естонія) відбулась конференція, присвячена 30-річчю Нотаріальної палати Естонії, на тему «Штучний інтелект на службі майбутнього». Метою конференції було обговорення використання штучного інтелекту у повсякденній практиці нотаріусів.

В заході взяла участь нотаріус Тетяна Рачкова, член Комісії Нотаріальної палати України з міжнародного співробітництва.

На конференцію були запрошені представники керівництва Міжнародного союзу латинського нотаріату, Європейського Союзу, нотаріальних спільнот країн-членів МСЛН, представники різних правничих професій, наукової спільноти, спеціалісти в галузі ІТ.

Обговорення розпочалося зі співставлення понять інтелекту та штучного інтелекту, а також ролі штучного інтелекту в майбутньому.

Виступаючі звернули увагу на те що, на відміну від інтелекту, штучний інтелект не може працювати без помилок (принаймні станом на сьогодні), він не може використовуватись в ситуаціях, пов’язаних з серйозними ризиками без контролю з боку спеціалістів, не може думати і приймати всесторонньо обґрунтовані рішення. Отже, не варто сприймати його як загрозу. При цьому потрібно намагатися використовувати його як допоміжний засіб у певних процесах і процедурах. Основними ж загрозами штучного інтелекту науковці вбачають у використання його з негативною метою, а також відсутність необхідності в людей думати і аналізувати при його широкому використанні, що в свою чергу призведе до зниження розумових та аналітичних здібностей. Якщо ж людство зрозуміє, що ми керуємо штучним інтелектом, ми вирішуємо якою інформацією і якими знаннями і можливостями він може бути наділений і до якої межі, а головне зосередиться на  навчанні і нових знаннях, змушуючи свої нейрони безкінечно працювати задля подальшого розвитку, то штучний інтелект завжди буде лише допоміжним механізмом.

Після з’ясування основ теорії та співвідношення понять інтелекту та штучного інтелекту учасники перейшли до наступного блоку, який був найцікавішим для практикуючого нотаріуса. Велика увага була присвячена можливості використання штучного інтелекту при веденні переговорів та укладанні договорів, а також тому, як штучний інтелект може змінити професію нотаріуса.

Виступав співзасновник спеціального сервісу автоматизованого збору, обробки та аналізу інформації Пактум, який повідомив про те, що вже зараз є величезна зацікавленість великих компаній по всьому світу їх сервісом. Наголосив що, зокрема, він широко застосовується для складання типових договорів і контрактів, що могло б стати в нагоді нотаріальній спільноті і до напрацювання яких вони готові приступити сьогодні. Основними проблемами у роботі нотаріусів та інших представників правничих професій було названо: нестачу кадрів, велику кількість інформації та необхідність швидкого її аналізу та реагування. Тож саме в цих напрямках виступаючі і вбачають широке використання штучного інтелекту – збір інформації, її аналіз і групування, максимальна автоматизація всіх робочих процесів, розробка типових електронних документів і договорів. При цьому, на їх думку, це абсолютно реально сьогодні, лише вимагає політичної волі, законодавчого підґрунтя та значного фінансування.

Куди ж рухається світ в контексті ШІ? Лідер у розвитку штучного інтелекту наразі Китай, в той час як Сполучені Штати Америки лише намагаються за ним встигнути. Європа ж  залишається осторонь і лише користується розробками. При цьому, незалежно від того, хто є розробником, ШІ вже широко використовується у всіх сферах нашого життя. І питання не в тому чи буде він застосовуватись у нашій професійній діяльності, а в тому, як  з розумом використовувати наявні можливості та їх розвивати і вдосконалювати.

Основним висновком за результатом участі у конференції є усвідомлення того факту, що ШІ є однією з найважливіших тенденцій, яка впевнено стає частиною нашого життя, розвиток і прогрес якої неможливо зупинити. Проте, можливо взяти цей розвиток під контроль і використовувати для полегшення, пришвидшення і оптимізації всіх робочих процесів, в тому числі в нотаріальній діяльності.

Що стосується напрямків використання, то такими могли б стати: збір інформації, автоматичне формування зразків документів, з врахуванням всіх змін і обов’язкових вимог, полегшення процесів ідентифікації та здійснення різного роду перевірок. При цьому, фінальний контроль і звірка всіх даних повинна залишатись в руках спеціалістів, здатних мислити, робити висновки і приймати рішення.

По завершенню конференції Тетяна Рачкова звернулась до нотаріальної спільноти Естонії і висловила щирі вітання з нагоди 30-річчя Нотаріальної палати Естонії від імені нотаріусів України. А також, користуючись нагодою, висловила слова вдячності за те, що всі члени МСЛН, зокрема й нотаріуси Естонії, не стоять осторонь біди, що прийшла в Україну, а також вдячність всім і кожному за їх моральну і матеріальну підтримку, яка є вкрай важливою для нашої країни в цілому і нотаріальної спільноти зокрема.

Переглядів:
стрічка новин