Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Президента Володимира Зеленського з листом щодо необхідності вирішення проблемних питань, які виникають у нотаріусів при перевірці списків санкцій, запроваджуваних Радою національної безпеки і оборони.

Останнім рішенням РНБО від 14 травня 2020 року (введене в дію Указом Президента України № 184/2020) було запроваджено нові санкції, а також внесено точкові зміни у попередні рішення 2017, 2018, 2019 років. Із 2015 по 2016 роки перелік осіб, що перебувають під санкціями, щорічно оновлювався.

Наразі перед вчиненням нотаріальних дій нотаріус має здійснити пошук та співставити тексти рішень за чотири роки – це ускладнює процес перевірки та спричинює ризики пропустити прізвище особи, до якої застосовані санкції, або ж відмовити у вчиненні нотаріальної дії особі, щодо якої санкції вже знято.

НПУ підтримує ініціативу РНБО щодо запровадження Єдиного державного реєстру спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Водночас, НПУ наголошує на необхідності перед впровадженням такого реєстру оновити існуючий перелік осіб, до яких застосовані санкції, та викласти його окремим переліком на сайті РНБО або затвердити нову редакцію переліку окремим рішенням.

Переглядів:
стрічка новин