Новини міжнародного нотаріату

10 травня Віце-президент Нотаріальної палати України Олена Кирилюк та член Ради НПУ Дмитро Кирилюк взяли участь в семінарі-тренінгу «Європа для нотаріусів, нотаріуси для Європи ІІІ. Роль нотаріату Європи в протидії відмиванню грошей (AML)», який відбувся у м. Вільнюс (Литва).

У семінарі, організованому Нотаріальною палатою Литви, також взяли участь заступник Міністра юстиції Литви, суддя Верховного Суду Литви, нотаріуси та представники нотаріатів Євросоюзу.

Олена Кирилюк виступила з доповіддю щодо функцій нотаріусів України як суб’єктів фінансового моніторингу та проблемні моменти при здійсненні цих функцій, серед яких окреслила:
– неефективність механізмів детінізації капіталів;
– високий рівень корупції та як наслідок відсутність зацікавленості в сплаті податків;
– нестабільність банківської системи;
– оціночний характер ризиків;
– недостатній рівень правосвідомості громадян;
– неефективну робота правоохоронних органів тощо.

В той же час, існує багато випадків, коли нотаріуси запобігають злочинам, зокрема пов’язаним зі схемами для відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом. Нотаріуси виявляють підробні документи, запобігають заниженню сум договорів тощо.

У сфері запобігання фінансуванню тероризму Україна має свій особливий досвід у зв’язку з проведенням антитерористичної операції. Так, нотаріуси України не приймають та не визнають документи, видані владою терористичного режиму тимчасово окупованих територій, а також перевіряють суб’єктів правочину на предмет їх належності до санкційних списків.

Стосовно перспектив участі нотаріату в боротьбі з відмиванням коштів та фінансування тероризму, Олена Кирилюк висловила сподівання, що електронний нотаріат та міжнародний обмін інформацією між нотаріусами безсумнівно буде сприяти успіхам в цих напрямках.

Допомога нотаріусів в боротьбі з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом, та фінансуванням тероризму є запорукою збереження нотаріату в умовах глобальної діджиталізації.

Дмитро Кирилюк активно взяв участь в панельній дискусії та аналізі кейсів щодо дій нотаріусів при здійсненні фінансового моніторингу.

В результаті участі в семінарі-тренінгу усі учасники обмінялися досвідом у сфері міжнародного нотаріального співробітництва, а представники НПУ отримали корисні ідеї для підвищення ефективності нотаріусів України як суб’єктів фінансового моніторингу.

Переглядів:
стрічка новин