Новини палати

Наказом Міністерства юстиції України від 6 квітня 2021 року № 1259/5 створено Робочу групу з удосконалення законодавства та державних реєстрів з метою запобігання неправомірним рішенням (діям) державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та бізнесу, до складу якої входять представники Міністерства юстиції України, його профільних департаментів, Нотаріальної палати України, ДП НАІС, ГО «Державні реєстратори», Світового банку в Україні.

Від Нотаріальної палати України до групи увійшли члени Ради НПУ Інна Бернацька та Валентин Войтовський.

8 квітня відбулося перше онлайн-засідання, яке відкрив Міністр юстиції України Денис Малюська, який розповів про завдання Робочої групи – напрацювати пропозиції та алгоритми удосконалення процесу державної реєстрації з метою запобігання неправомірним рішенням (діям) державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та бізнесу в реєстрах.

Заступник Міністра юстиції Сергій Орлов озвучив напрацьовані напрямки роботи. В свою чергу, заступник Міністра юстиції Ольга Оніщук запросила до конструктивної роботи над створенням на правових та технічних «щитів», що мінімізують рейдерство з використанням державних реєстрів через людський фактор з боку державних реєстраторів. Перший заступник Міністра юстиції Євгеній Горовець вніс пропозицію щодо предметного розгляду всіх «за» і «проти», аналізу можливості створення механізмів онлайн-контролю власником операцій з належним йому майном у реєстрі.

Інна Бернацька та Валентин Войтовський відзначили важливі та змістовні ініціативи, закликали сформувати концептуальні правові завдання, задля яких готується окрема технічна можливість. Представники НПУ будуватимуть роботу в групі із залученням комісій НПУ.

За результатами обговорення заплановано наступне онлайн-засідання через тиждень, до якого мають бути подані перші матеріали та концептуальні пропозиції.

Переглядів:
стрічка новин