Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Нотаріат України отримує політичну та фінансову підтримку європейських колег. Про це йшлося 24 червня під час засідання Генеральної Асамблеї Ради нотаріатів Європейського Союзу.

В міжнародному заході на запрошення президента РНЄС Джанпаоло Маркоса взяли участь представники Нотаріальної палати України (яка у березні цього року отримала статус члена-спостерігача РНЄС) – президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Інна Бернацька, член Комісії НПУ з міжнародного співробітництва, член Комісії МСЛН з тем та конгресів Сабріна Сибіга.

Метою української делегації було заручитися підтримкою міжнародних партнерів задля збереження нотаріату України в умовах війни, закріпити співпрацю щодо законодавчої бази, адже в порядку денному засідання окремим, першочерговим блоком були винесені законодавчі та політичні питання підтримки нотаріусів України, фінансування Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей», запровадження санкцій проти росії та білорусі, клопотання про підтримку у поверненні полонених, обговорення Дорожньої карти РНЄС для України.

Представники НПУ висловили вдячність президенту МСЛН Крістіні Армельї, президенту РНЄС Джанпаоло Маркосу, Генеральному секретарю РНЄС Раулю Радоі, президенту Федеральної нотаріальної палати Німеччини Йєнсу Борманну та усім нотаріатам, які допомагають Україні, біженцям, роблять внески до Благодійного фонду НПУ.

Контактні дані Благодійного фонду НПУ оприлюднено на сайті РНЄС, Джанпаоло Маркос особисто закликав нотаріати-члени заохотити своїх нотаріусів робити індивідуальні пожертви для Фонду.

НПУ вдячна за безумовну політичну та фінансову підтримку Німеччині, Литві, Естонії, Латвії, Чехії, Польщі, Угорщині, Хорватії, Франції, Мальті, Португалії, Словаччині, Італії.

За напрямом правової допомоги та вдосконалення законодавства триває співпраця НПУ з міжнародними партнерами. Ведеться робота в контексті правової й нотаріальної допомоги українським біженцям.

Зокрема, презентовано уніфікований для ЄС двомовний (на вибір мов)  формуляр заяви на виїзд дитини за кордон з можливістю визначення осіб, що здійснюватимуть тимчасовий нагляд, – для полегшення прийому малолітніх та неповнолітніх біженців у країнах ЄС, забезпечення реалізації та захисту їх прав.

Важливо,  що вказаний формуляр розроблено вперше з урахуванням законодавства  України та напрацювань Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності. Формуляр готується для використання в нотаріальній практиці, що є важливим кроком розвитку з огляду на отриманий статус України.

Делегація НПУ також отримала вітання Україні як кандидату в ЄС та запевнення у всебічній політичній й фінансовій підтримці нотаріату в такі важкі воєнні часи.

 

ПРОМОВА ПРЕЗИДЕНТА НПУ ВОЛОДИМИРА МАРЧЕНКА 

Шановна пані президент Міжнародного союзу нотаріату! Шановний пане президенте Ради нотаріатів Європейського Союзу! Шановні президенти та делегати нотаріатів-членів РНЄС! Шановні колеги і друзі!

На сьогоднішньому засіданні я маю честь представляти нотаріат України – високопрофесійний, патріотичний, непереможний!

Я пишаюся своїми колегами. Війна проявила найкращі риси наших нотаріусів: професійність, сміливість, людяність, етичність.

Частина нотаріусів пішли служити в армію, частина стали волонтерами, частина працюють для утримання високого рівня нотаріату України, а частина залишились без роботи, житла та офісів.

Вкотре хочу подякувати вам, друзі, за велику підтримку України та нашої Нотаріальної палати з перших днів війни, розпочатої Росією в Україні.

Дякую Раді нотаріатів Європейського Союзу за надання Нотаріальній палаті України статусу члена-спостерігача. Завдяки цьому НПУ може ще більш ефективно представляти нотаріат України в європейській родині нотаріусів. А також побудувати роботу щодо обміну досвідом між нотаріатами, вдосконалення та прийнятної уніфікації нотаріальних процедур.

Дякую Раді нотаріатів Європейського Союзу за те, що ви підтримали рішення Міжнародного союзу нотаріату призупинити здійснення прав нотаріатів Російської Федерації та Білорусі у МСЛН.

Нотаріальна спільнота України на початку повномасштабної війни звернулась до нотаріальних палат Росії та Білорусі з людським проханням сприяти зупиненню агресії. Однак, коли весь світ протягує руку допомоги Україні, ми не отримали жодної відповіді, жодного телефонного дзвінка. Нам не зрозуміло, як можна мовчки спостерігати як нас убивають, більше того – навіть не висловити жодного слова співчуття чи позиції щодо зупинення війни.

Безпрецедентним та очевидним фактом є мовчазна безумовна підтримка нотаріальними палатами Росії та Білорусі повномасштабної війни із забороненими видами зброї, тероризму, окупації та анексії території України, масових вбивств, вивезення дітей та населення, поміщення їх  у фільтраційні табори, геноциду щодо народу України. Цей факт має бути закарбованим чорним кольором в історії світового нотаріату. Байдужість. Жорстокість. Страх втрати комфорту. Підтримка пропаганди.

Тому хочу наголосити, що призупинення прав не достатньо – нотаріати цих країн необхідно повністю виключити із такої поважної організації як МСЛН, аби не ганьбити честь нотаріату. Сподіваюся, що таке рішення буде прийнято під час наступної Асамблеї МСЛН. Увесь світ застосовує до Росії санкції, виключає із різноманітних організацій та не бажає мати нічого спільного із агресором.

Дякую президенту Ради нотаріатів Євросоюзу Джанпаоло Маркосу, співробітникам офісу РНЄС у Брюсселі, які спільно з ЄС вирішують питання надання гуманітарної та юридичної допомоги українським громадянам, в тому числі і нотаріусам. 

Ситуація в Україні на сьогодні продовжує бути критичною. Війна триває. Щодня Росія атакує нас ракетами, обстрілює, бомбардує з повітря та моря всю територію України. На значній частині території ведуться бойові дії, які стирають з лиця землі цілі міста. Херсонська, Миколаївська, Донецька, Луганська, Запорізька, Харківська області мають частково окуповані території, на яких Росія створює свої органи державної влади, запроваджує російські гроші, відбирає майно, податки.

На тих територіях громадяни України заблоковані, без доступу до продуктів харчування, медикаментів, піддаються знущанням та катуванням. Під тортурами людей змушують говорити про визнання влади Росії. Росіяни руйнують житлові будинки, лікарні, школи, соціальну та промислову інфраструктуру, крадуть продовольчі запаси, вивозять зерно, мінують та спалюють склади та поля, бажаючи довести Україну до голоду, провокуючи продовольчу кризу в світі.

Боляче дізнаватися про щоденні нові жертви серед цивільного населення, особливо коли вбивають дітей, майбутнє української нації. Щодня у зруйнованих, заблокованих містах мирні люди помирають від спраги, голоду, ран, розстрілів, катувань. Це геноцид, який вчиняє Росія в Україні. Від побаченого плачуть навіть чоловіки.

Водночас ми відбудовуємо міста, які були зруйновані, але вже звільнені нашою армією. В Україні люди часто говорять: «Вірю в Бога та Збройні сили України!». Єдність, взаємопідтримка, людяність – це характеристики розвиненого, європейського, цивілізованого народу. Війна показала усьому світові, яким прекрасним є народ України, та справжнє страшне і гібридне обличчя нашого ворога. Підтримка Збройних сил України з боку українського народу колосальна. Адже наша армія – це армія воїнів світла, які захищають свій дім.

Ми віримо в перемогу світла над темрявою, добра над злом. Ми просимо не забувати про те, що більше 2500 воїнів із Азовсталі зараз знаходяться у російському полоні. Ми просимо підготувати та подати звернення до урядів ваших держав щодо повернення Україні полонених.

Безліч проблем в Україні – а отже, і в нотаріаті України. Але нотаріат України продовжує працювати і під час війни, адже це необхідно людям та державі.

На жаль, війна призупинила реформу нотаріату України, яка вже успішно запроваджувалася.

Українські нотаріуси змушені були пристосуватися до нових умов роботи з урахуванням воєнного стану.

Зараз із загальної кількості 6600 нотаріусів в Україні нотаріальні дії вчиняють орієнтовно лише 2500 нотаріусів.

Будинки та офіси багатьох нотаріусів фізично знищені.

Зауважу, що 80% українських нотаріусів – це жінки. А отже, багато жінок-нотаріусів та їхні діти змушені ставати біженцями, як в Україні, так і за кордоном.

І попри все, наші нотаріуси та Нотаріальна палата України продовжують працювати.

Нотаріуси Харкова одягають бронежилети та їдуть на виклики у найнебезпечніший район Харкова – Північну Салтівку. Як ви розумієте, не для вчинення нотаріальних дій, які приносять суттєвий заробіток. А тому, що це потрібно людям. І тому, що нотаріуси дуже люблять свою професію.

Нещодавно я особисто відвідав нотаріусів із найбільш постраждалих міст Київської області, а також мого рідного міста Харкова, аби поспілкуватися та зафіксувати, у що рашисти перетворили їх офіси.

Це не просто зруйновані приміщення – це зруйновані долі колег, професіоналів.

Уявіть, що сьогодні ви відпрацювали робочий день, допомогли людям, запланували справи на завтра, розклали документи у шафи, полили кімнатні рослини, залишили на столику улюблену чашку для кави, закрили офіс… А вранці вам уже немає куди приходити.

А потім ви таки бачите свій офіс – а там руїни.

Розбиті стіни, вибиті двері, по кабінету розлетілися папери, візитки та печатки, на підлозі уламки фоторамки із фото вашої дитини. І пощастило, якщо вцілів архів. І добре, якщо у вас є моральні сили вірити в краще та мріяти про відновлення роботи. Вам пощастило, що ви взагалі живі.

Самовідданість українських нотаріусів вражає!

Хочу вам розповісти особисту історію приватного нотаріуса Обухівського районного нотаріального округу Київської області.

Тетяна Нещасна 28 лютого 2022 року внаслідок авіаудару в один момент втратила власний офіс та приміщення архіву.

Лише на початку 2022 року Тетяна із чоловіком, який працює разом із нею помічником, зробили ремонт у приміщенні. Але всі їх зусилля та мрії були зруйновані ворожою ракетою.

Все, що було ними набуте за роки праці в нотаріаті, було знищено. Після удару бомби будинок горів, а Тетяна в цей час рятувала свій нотаріальний архів!

Наведу слова самої Тетяни, яка розповіла про той момент:

«Під час порятунку архівних документів під конторою горів підвал. Підлога була гаряча, в ноги нестерпно пекло через взуття. Був ризик, що підлога обвалиться. Через чадний дим було важко дихати, пекли очі. Наступного дня я повернулася в контору переглянути, чи нічого не забула, а в цей час розпочалася перестрілка між теробороною та диверсантами. Але і це на той момент мене не злякало» 

Загальними зусиллями архів було врятовано, але все інше, на жаль, було знищено повністю… Тетяна вивезла дітей у Польщу. Перебуваючи там, жінка відвідувала антиросійські мітинги, а також стояла на барикадах перед білоруськими та російськими машинами, щоб ті не перевозили грузи в обхід європейських санкцій.

Зараз Тетяна повенулася в рідне місто Васильків та хоче розпочати все з нуля. Знайшла приміщення під оренду, але потребує фінансової допомоги. 

Ще одна історія – приватного нотаріуса із Київської області, яка працювала у місті Бородянка.

Наталія Микитенко ранок 24 лютого згадує зі сльозами на очах. Спершу вона поїхала до Києва, аби забрати доньку-студентку. А потім повернулася у Бородянку – та робила всім бажаючим заяви на виїзд дітей. Пізно ввечері закрила контору. А 25 лютого по місту вже їздили ворожі танки. Почався жах, обстріли будівель, розстріли мирних людей. Зникло світло, зв’язок, вода і газ. Наталія з родиною вирішили виїхати, і ця дорога пролягала повз трупи людей на вулицях та розбиті будинки.

Виїхати із Бородянки вдалося. Але думки Наталії постійно були про офіс та архів, про долі людей, збережені в документах. Біль за втрату улюбленої справи розривав зсередини. У квітні, коли місто звільнили від окупантів, Наталія повернулася додому. Її будинок був розграбований та понівечений. Офіс знищений вибуховою хвилею.

Зараз Наталія підшукала нове приміщення, у сусідньому місті Ірпені, та перевезла туди усе вціліле. Їй також доведеться починати все спочатку, і на це потрібні кошти… Але вона всім серцем прагне відновити улюблену нотаріальну діяльність.

Це лише дві історії із багатьох.

Хочу показати вам фото офісів нотаріусів – в Ірпені, Бучі, Бородянці, Харкові…  І таких нотаріусів, які потребують допомоги, – сотні. Всі вболівають за професію, всі хочуть продовжувати працювати. Подивіться на обгорілі руки нотаріуса Тетяни – ними вона рятувала архів:

НПУ робить усе, щоб полегшити роботу нотаріусів в такі важкі часи.

Зараз НПУ може допомагати лише інтелектуально – лобіюємо необхідні законодавчі зміни, беремо участь в розробці нормативно-правових актів.

Створено «гарячу лінію» для консультування нотаріусів. Надаємо нотаріусам методичну, аналітичну допомогу.

Також НПУ веде реєстр нотаріусів, які постраждали внаслідок війни матеріально та фізично, фіксуємо відповідні факти. На даний час ми отримали більше тисячі таких звернень.

Отже, нотаріуси України потребують фінансової допомоги.

Тому ми створили Благодійний фонд «Порятунок нотаріусів та їхніх сімей» – для збору добровільних пожертв від колег із усього світу, для подальшої адресної фінансової допомоги постраждалим українським нотаріусам.

Щиро дякуємо Раді нотаріатів Європейського Союзу, усім президентам нотаріальних палат, які відгукнулись на наше звернення по допомогу і проявили небайдужість до долі українських нотаріусів.

Військові дії з кожним днем наносять величезних збитків економіці України.

А ми всі знаємо, наскільки робота нотаріуса залежить від економічного розвитку країни.

Вільна професія нотаріуса не передбачає фінансування з боку держави. А війна, від якої потерпає все більше і більше регіонів України, не дозволяє здійснювати нотаріальну діяльність.

Внаслідок цього нотаріуси-біженці та нотаріуси-переселенці фактично залишаються без засобів існування.

На цьому фоні дуже важливе значення має фінансова підтримка українських нотаріусів як членів всесвітнього нотаріату континентального права. 

Допоможіть нам зберегти нотаріат в Україні!

Нам важлива людська підтримка, політична, кожне слово, ініціатива та головне – реалізація у життя!

Будемо щиро вдячні за фінансову допомогу та перерахування коштів на рахунок Благодійного фонду НПУ.

Використання коштів Фонду відбуватиметься за певними напрямками:

– відбудова, ремонт робочих місць, житла нотаріусів;
– відновлення здоров’я нотаріуса та членів їх сімей;
– матеріально-технічна допомога у забезпеченні робочого місця (офісна техніка, меблі, сейфи, програмне забезпечення та інше);
– соціальна підтримка щодо сплати оренди за офісне приміщення й житло, комунальних послуг тощо.

Фінансові можливості Нотаріальної палати України зараз вкрай обмежені, а завдань стоїть надзвичайно багато.

Ще раз зверну увагу, що із 6600 нотаріусів працює приблизно 2500, а отже більш ніж вдвічі зменшується надходження членських внесків.

При цьому, нотаріальні дії фактично відсутні.

Зважаючи на стан економіки, далі нам буде лише гірше.

Будь ласка, не припиняйте впливати на ваші уряди, з усіх можливих майданчиків говоріть про допомогу Україні та введення ефективних санкцій проти Росії.

Підкреслю три основні складові для перемоги України:
– важке сучасне озброєння;
– фінансова підтримка;
– майбутня відбудова нашої країни.

Я особисто вірю в єдність нотаріату.

Реквізити Благодійного фонду НПУ є у представників РНЄС, а також на сайті help.npu.ua

Слава нотаріату! Слава Україні!”

Переглядів:
стрічка новин