Новини палати

Нотаріальна палата України (далі – НПУ) як єдина самоврядна професійна організація, яка представляє інтереси не тільки нотаріусів України, але й громадян, занепокоєна та  звертається до РНБО з приводу інформації, яка надходить від нотаріусів України щодо неможливості здійснювати пошук за санкційними списками Автоматизованої системи, оскільки ресурс тривалий час не працює.

На сьогодні інформація про те, як довго буде тривати відсутність доступу до цього ресурсу та коли відновиться стабільність у його роботі, відсутня.

Слід акцентувати увагу, що нотаріус зобов’язаний виконувати вимоги Закону України «Про санкції» та здійснювати за допомогою Автоматизованої системи перевірку за санкційними списками  щодо осіб, які звернулися  за вчиненням нотаріальної дії стосовно наявності/відсутності до них обмежувальних заходів (санкцій), та у разі їх наявності — відмовити у вчиненні нотаріальної дії.

Наразі, нотаріуси позбавлені такої можливості і змушені відмовляти у вчиненні нотаріальних дій, що призводить до порушення права власності фізичних та юридичних осіб, яке в Україні має бути непорушним і недоторканим.

Загалом, ситуація з проблемами в роботі ресурсу порушує стабільність в роботі не тільки нотаріату, але й інших органів та установ в державі, що викликає невдоволення громадян та створює негативний суспільний резонанс.

Враховуючи наведене, а також той факт, що питання роботи ресурсу потребує невідкладного вирішення, НПУ, як професійна організація нотаріусів просить повідомити про імовірні терміни відновлення доступу до Автоматизованої системи пошуку за санкційними списками, з тим, щоб довести таку інформацію до відома нотаріусів України.

Переглядів:
стрічка новин