Новини палати

Починаючи із 3 червня 2019 року Державне підприємство «НАІС» припинило підтримку Автоматизованого робочого місця (АРМ) «Державний реєстр речових прав: Реєстрація» (Desktop) – програмного забезпечення, що використовувалося нотаріусами для роботи у Державному реєстрі речових прав. Відтак, нотаріуси змушені використовувати для реєстрації речових прав АРМ «Державний реєстр речових прав: Реєстрація» (Unity Base).

Нотаріальна палата України отримує численні звернення нотаріусів з цього природу, висловлює стурбованість та просить Міністерство юстиції України втрутитись у ситуацію – про це йдеться у листі НПУ до Мін’юсту від 04.06.2019.

НПУ неодноразово звертала увагу Міністерства юстиції України, що технічна недосконалість Unity Base постійно викликає проблеми в роботі практикуючих нотаріусів та інших державних реєстраторів, спричинені наступними факторами: незручність програмного інтерфейсу; перебої в роботі програмного забезпечення; повільність в прийнятті та обробці введеної інформації, створенні та збереженні сканованих копій; необхідність повторного входу в реєстр у зв’язку з коротким часовим проміжком для сесії; відсутність елементарних необхідних функцій копіювання, «підтягування» інформації; відсутність зручного та достовірного пошуку тощо.

Варто зазначити, що використання Desktop знижувало ризики рейдерських проявів, оскільки зловмисникам перешкоджала процедура інсталяції програмного забезпечення. 

Після відключення Desktop швидкість роботи нотаріусів уповільнилась в рази, що призводить до непередбачуваних наслідків та  зниження якості вчинення нотаріальних дій.

Враховуючи наведене, Нотаріальна палата України просить відновити роботу АРМ «Державний реєстр речових прав: Реєстрація» (Desktop) на невизначений час з метою стабільної роботи органів нотаріату України в частині вчинення державної реєстрації речових прав юридичних та фізичних осіб.

Наголошуємо, що відповідальність за нестабільну та неналежну роботу Державного реєстру речових прав згідно із законодавством несе Мінюст як держатель цього реєстру. Більше того,  такі дії  з боку ДП «НАІС» та бездіяльність у цій ситуації  Міністерства юстиції України суперечать чинному законодавству, оскільки в подальшому  можуть призвести до порушення права власності, яке в Україні має бути непорушним та недоторканним.

Переглядів:
стрічка новин