Новини палати

 

В умовах збройної агресії російської федерації проти України важливо належно врегулювати застосування санкцій щодо суб’єктів, які вчиняють дії, що несуть наявні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України.

Наразі такі особи вносяться у відповідний перелік (https://sanctions-t.rnbo.gov.ua/), але він має низку недоліків: неможливо встановити, станом на яке число оновлювався; працює в тестовому режимі; неможливо сформувати результат перевірки в письмовому вигляді.

У зв’язку з цим перед вчиненням нотаріальних дій нотаріус має здійснити пошук та співставити тексти рішень РНБО за чотири роки, і не має можливості підтвердити, що він дійсно здійснював таку перевірку. Це ускладнює процес перевірки, спричинює ризики пропустити прізвище особи, до якої застосовані санкції, або ж відмовити у вчиненні нотаріальної дії особі, щодо якої санкції вже знято.

Нотаріальна палата України  підтримує ініціативу РНБО щодо запровадження Єдиного державного реєстру спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Разом з тим, НПУ наголошує на необхідності перед впровадженням вищевказаного реєстру:

– терміново оновити існуючий перелік осіб, до яких застосовані санкції, та викласти його окремим переліком на сайті РНБО, або ж  затвердити нову редакцію переліку окремим рішенням;

– додати в останній (оновлений список)  осіб, до яких застосовано санкції через російську агресію проти України (2022);

– надати можливість після проведення перевірки нотаріусом сформувати документ у вигляді витягу або інформації з датою та QR-кодом.

Про це йдеться в листі НПУ до РНБО.

НПУ готова надати додаткову інформацію та обґрунтування вищевказаних пропозицій. 

Переглядів:
стрічка новин