Новини палати

 

4 жовтня 2023 року Перший віце-президент Нотаріальної палати України Олена Кирилюк та голова Центру медіації НПУ Ірина Петрова взяли участь у VI Business & Legal Real Estate Forum, організованому «Юридичною практикою».

Олена Кирилюк виступила спікером на сесії, присвяченій операціям з нерухомістю, та зосередила увагу на постійній динаміці змін законодавства в даній сфері.

Від початку повномасштабного вторгнення було зупинення роботи усіх реєстрів сфери Мін’юсту. Відповідно, припинені операції з нерухомістю на території України. Розблокування відбулося в травні 2022 року, з певними обмеженнями, які стосувалися відчужень за довіреностями, заборони внесення до статутного капіталу, територіальних обмежень тощо.

Окремо спікер зупинилася на особливостях роботи ринку нерухомості, які залишаються діяти на даний час:

– суб‘єктні (обмеження, які стосуються осіб, пов’язаних з державою-агресором);

– територіальні особливості при державній реєстрації (Наказ МЮ 2179/5 від 09.06.23);

– санкційні обмеження (складності перевірки санкцій нотаріусами);

– зміни при оформленні спадщини тощо.

Окрім того, доповідач зосередила увагу на компенсаційних механізмах власникам пошкодженого та знищеного майна та участі нотаріусів в цих процесах.

Учасниками заходу була висловлена щира подяка захисникам і захисницям України, завдяки яким стало можливим проведення дискусії та відновлення роботи ринку нерухомості.

Переглядів:
стрічка новин