Новини палати

 

Генеральному
прокурору України
Луценку Ю.В.

Шановний Юрію Віталійовичу!

Від імені нотаріальної спільноти України, яка працює задля захисту права власності, висловлюємо Вам вдячність за привернення уваги громадськості до важливої теми – використання комунальних підприємств у корупційних та рейдерських схемах із державною реєстрацією речових прав (про що Ви розповіли у своєму відеоблозі https://www.facebook.com/LlutsenkoYuri/videos/1198533557012484/).

Нотаріальна палата України (НПУ) як єдина самоврядна професійна організація у сфері нотаріату протягом останніх років неодноразово наголошувала на необхідності ліквідації комунальних підприємств.

За статистичними даними Міністерства юстиції України, 90% рейдерських захоплень в Україні відбуваються саме через незаконні реєстраційні дії, здійснювані державними реєстраторами комунальних підприємств та їх філій (акредитованих суб‘єктів державної реєстрації).

Боротьба із такими рейдерськими та корупційними схемами спонукала нотаріусів вийти на мітинг – акція мирного протесту відбулася 25 лютого 2019 року у Києві, під стінами Кабінету Міністрів України.

Дуже прикро, що на той час владні інституції не дослухались до голосу професійної нотаріальної спільноти та не ліквідували одне із найнебезпечніших джерел рейдерства, а натомість нотаріусів примусово направляють на незаконну переекзаменацію, разом із державними реєстраторами комунальних підприємств.

Втім, у тексті Вашого посту на Facebook, яким Ви коментуєте вищевказаний відеоблог, Ви зазначаєте: «Спільно з Нацполіцією вчора відбили чергову рейдерську атаку. Цього разу об‘єктом шахраїв, чорних нотаріусів та тітушок було 18 тисячне місто на Київщині. Бандити затримані, арешти на майно накладені. Але це ще раз свідчить про необхідність змін до законодавства про реєстраційні функції, яких ми з Міністром юстиції добиваємося вже другий рік. Це – джерело корупції номер 4 в моїй класифікації».

Зауважимо, що у відеоблозі Ви жодним чином не згадуєте нотаріусів, а говорите саме про державних реєстраторів комунальних підприємств.

Зважаючи на те, що таке узагальнення кидає тінь на весь нотаріат, сподіваємося на Ваше публічне вибачення перед нотаріальною спільнотою України за це прикре непорозуміння.

Також НПУ звертається до Вас із проханням надати точну інформацію та відповідну документацію про зазначену Вами ситуацію (в якому саме «18 тисячному місті на Київщині» відбувались згадувані події, які конкретні реєстратори причетні до ситуації та які саме незаконні реєстраційні дії вони здійснювали) – і ми обов’язково допоможемо Вам об’єктивно трактувати цей та інші подібні випадки.

Зауважимо, що в НПУ є напрацьовані проекти законодавчих змін, які назавжди допоможуть викорінити ганебні явища корупції та рейдерства у сфері державної реєстрації.

Нотаріат – на сьогодні єдина правова інституція в Україні, яка спроможна захистити власність, та яка завжди стоїть на заваді рейдерству і корупції!

З повагою
президент НПУ                                                                             Марченко В.М.

Переглядів:
стрічка новин