Новини палати Новини відділень

На запрошення Проекту ЄС «Право-Justice» президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко, голова відділення НПУ в Харківській області Олена Самощенко та приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Оксана Лєщєнко взяли участь у засіданні Донбаської регіональної ради реформ правосуддя, що відбулося 1 серпня 2019 року в м. Харків, у приміщенні Східного апеляційного господарського суду.

На засіданні обговорили пріоритети реформування сектору юстиції, початок роботи над Стратегією реформування судоустрою та суміжних правових інститутів на 2020-2025 роки та залучення Регіональних рад до цього процесу.

Під час свого виступу Володимир Марченко наголосив на важливості розвитку саморегулівних організацій правничих професій, адже передача таким організаціям низки повноважень дозволить розвантажити адміністративну систему, зменшити кількість чиновників. Лише саморегулювання вільних професій має перспективу побороти корупцію в органах влади.

Також президент НПУ зазначив, що цифровізація в Україні повинна передбачати створення єдиного електронного державного реєстру, який буде не просто базою даних (якими є чинні держреєстри), а міститиме ефективні інструменти для отримання фізичними та юридичними особами усього комплексу необхідних дій. Отримання такого доступу дозволить прибрати більше ніж 50% проблемних питань сьогодення, пов’язаних із підробкою документів та рейдерством.

Доповідачами та учасниками засідання були керівник «Право-Justice» Довидас Віткаускас та експерти проекту, заступник голови Офісу Президента України Руслан Рябошапка, член Ради з питань судової реформи Андрій Бойко, голова Східного апеляційного господарського суду та інші представники судової влади, провідні науковці та громадські діячі.

Одним із напрямків діяльності Проекту ЄС «Право-Justice» є робота в регіонах задля підтримки реалізації реформ у сфері правосуддя. Завдання зазначених Регіональних рад – визначення проблемних питань, що виникають в процесі проведення судової реформи, та підготовка узагальнених пропозицій щодо їх вирішення; налагодження постійного фахового діалогу між регіонами і центром.

 

Переглядів:
стрічка новин