Новини палати

Делеговані представники Нотаріальної палати України 1 березня 2018 року взяли участь у засіданні робочої групи з питань запобігання занижень суб’єктами оціночної діяльності (суб’єктами господарювання) оціночної вартості майна, що продається (обмінюється). На засіданні, яке відбулося у приміщенні Фонду державного майна України, було розглянуто проект Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку майна для цілей оподаткування та проект Порядку авторизації електронних майданчиків. ФДМУ озвучив своє бачення врегулювання даних правил та закликав учасників робочої групи вносити пропозиції щодо норм проектів. Від імені нотаріальної спільноти виступили президент НПУ Володимир Марченко, голова комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади Олена Кирилюк, голова комісії НПУ з питань зовнішнього представництва Дмитро Кирилюк.

Прийняти вищевказані накази необхідно згідно вимог Податкового кодексу України, розповів заступник голови ФДМУ Євген Асташев. Передбачено, що ФДМУ веде єдину базу даних звітів про оцінку оцінку майна для цілей оподаткування, до складу такої бази входить інформація щодо звітів про оцінку, яка вноситься оцінювачами, та модуль електронного визначення оціночної вартості. Єдина база даних буде пов’язана з авторизованими електронними майданчиками та сервісами автоматичного обміну інформацією.

Представники НПУ запропонували врегулювати спрощені правила доступу нотаріусів до електронних майданчиків, чіткіше виписати в майбутніх наказах порядок внесення в базу та реєстрації звітів про оцінку, при цьому особливу увагу звернути на часові рамки, щоб гарантувати захист нотаріального процесу, прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб. У ФДМУ зазначили, що зауваження НПУ актуальні і доречні, та пообіцяли їх врахувати при доопрацюванні проектів.

 

Переглядів:
стрічка новин