Новини палати

01 червня 2018 року в Одесі відбувся ІV щорічний форум «Медіація і право», партнером якого виступила Нотаріальна палата України. На заході іноземні та українські експерти обговорювали питання ефективності альтернативного вирішення спорів за допомогою медіації, зокрема, в контексті нотаріату.

«Медіація як інструмент розширення компетенції нотаріуса» – так звучала тема доповіді Ольги Оніщук, Першого віце-президента НПУ, заступника голови Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату.

НПУ в червні 2017 року презентувала Концепцію реформування нотаріату в Україні, розповіла учасникам форуму пані Оніщук. Цим документом пропонується ряд додаткових функцій, які може виконувати нотаріус в Україні. Серед можливого розширення компетенції нотаріуса передбачено і виконання нотаріусами функції медіації.

Нотаріус в силу своїх професійних обов’язків приводить різні інтереси сторін до спільного знаменника, а тому перший з-поміж представників інших юридичних професій призначений бути медіатором, вважає Перший віце-президент НПУ. Нотаріальній діяльності властиві всі характерні для медіації та медіатора якості – дотримання абсолютного нейтралітету і неупередженості, незалежність тощо.

На думку Ольги Оніщук, нотаріус для якісного виконання функції медіації повинен продемонструвати вміння: слухати та вести переговори; керувати дискусією; оперативно реагувати на зміну настроїв та думок сторін.

Про перспективи розвитку в Україні медіації як функції нотаріату на форумі розповів Юрій Орзіх, доцент кафедри цивільного права Одеської юридичної академії, приватний нотаріус Лиманського районного нотаріального округу Одеської області, член Комісії з міжнародного співробітництва НПУ, член Комісії з деонтології нотаріату МСЛН.

 

Переглядів:
стрічка новин