Новини палати Новини міжнародного нотаріату

17 листопада 2022 року на запрошення Національної ради нотаріусів Польщі віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька взяла участь у Конференції польських нотаріусів, присвяченій тридцятій річниці польського нотаріату.

Про важливість та здобутки нотаріусів Польщі, велике значення нотаріату для правової системи, реалізації прав громадян доповідав Лех Божемській, президент Національної ради нотаріусів Польщі.

У доповіді професора Каї Гадовської «Нотаріус як особа суспільної довіри. Соціальне сприйняття професії нотаріуса та очікування від професії» на підставі соціальних опитувань проводилось дослідження значення нотаріуса для громадянина Польщі, соціальна роль, комфортність та довіра. А також йшлося про значення та місце нотаріату як професії, його соціальну функцію.

Важливі аспекти професії нотаріуса підняв професор Маріуш Рутковський у доповіді «Про (не)зрозумілість юридичного письма в контексті комунікації XX століття», розповів про неминучі трансформаційні процеси із збереженням розуміння особливостей юридичного письма.

Важливо відмітити велику повагу державних інституцій до нотаріату Польщі. У заході взяли участь представники Президента Польщі, Міністерства фінансів, Генерального прокурора, Генеральної ради казначейства, Міністерства економічного розвитку та технологій, Міністерства культури та національної спадщини, самоврядних організацій, а також міжнародних делегацій від нотаріатів іноземних держав.

Президент МСЛН Крістіна Армелья передала свої шанування польським нотаріусам у відеозверненні, а президент Ради нотаріатів ЄС Джанпаоло Маркос виступив особисто.

Зауважимо, що Джанпаоло Маркос у своєму виступі із особливою турботою підняв проблеми України, що дає розуміння наявності великої підтримки українських нотаріусів європейськими колегами.

Під час візиту Інна Бернацька ознайомилась із заходами допомоги, які з початку війни надають Національна рада нотаріусів Польщі та нотаріуси Польщі громадянам України, що шукають прихистку. Адже саме Польща отримала найбільше навантаження біженців та осіб, що звернулися та досі звертаються за тимчасовим захистом.

У рамках акції «Польський нотаріат допомагає Україні» Національна рада нотаріату проводить збір коштів серед нотаріусів та реалізовує ряд траншів фінансової допомоги, спрямованих на підтримку громадян України, які постраждали внаслідок бойових дій – як людей, які перебувають в Україні, так і біженців, які перебувають у Польщі. Підтримку отримують Фундація українського дому в Перемишлі, Центр сімейних послуг у Лодзі для організації пунктів професійної мовної освіти, Асоціація «Майбутнє у Кракові на допомогу діткам з аутизмом, Фундація «Польська гуманітарна команда» в Мушені на допомогу внутрішньо переміщеним українцям та забезпечення хірургічним обладнанням лікарень в Україні, Товариство «Діалог» у Білостоці на допомогу українським біженцям, інші установи та організації. Збір коштів на підтримку України триває.

Окремо Асоціація нотаріусів Республіки Польща профінансувала витрати на правову допомогу біженцям, організовану SNRP та надану українськими юристами та фінансування курсів польської мови для біженців з перших днів війни.

Також багато нотаріусів Польщі надавали та надають прихисток громадянам України, іншу допомогу та вкрай необхідну підтримку.

Лех Божемській повідомив про підтримку нотаріусів України, що постраждали від війни, шляхом надання найближчим часом відповідного фінансового траншу Благодійному фонду НПУ «Порятунок нотаріусів України та членів їх сімей».

Взаємодія та активізація міжнародних зв’язків у нотаріальній практиці Нотаріальної палати України та Національної ради нотаріусів Польщі є пріоритетним напрямком роботи, з метою правової підтримки громадян України, що знаходяться на території Польщі, а також їх рідних, які залишились на території України. Війна спричинила великі міграційні процеси, які в свою чергу вимагають тісної взаємодії польських та українських нотаріусів при вчиненні нотаріальних дій та оформленні документів для взаємного прийняття.

За результатами поїздки віце-президентом НПУ Інною Бернацькою внесено ініціативу до Нотаріальної палати України – організувати та провести спільну онлайн-конференцію нотаріатів України та Польщі, де обговорити теми «Представництво за довіреністю у цивільних правовідносинах України та Польської Республіки», «Заяви у нотаріальній практиці України та Польської Республіки».

Переглядів:
стрічка новин