Новини палати

Цифровізація є частиною нашого повсякденного життя, у Дії з’являється все більше можливостей, але не варто забувати про те, що Україна є правовою державою, де найголовніше – закон.

І саме законами керуються нотаріуси у своїй роботі.

Як приклад візьмемо ситуацію, яка часто викликає непорозуміння серед людей, а саме – чи можливе використання е-паспортів з Дії для встановлення особи нотаріусами при вчиненні нотаріальних дій?

Відповідь чітка – ні.

Наразі відсутні правові підстави для встановлення особи нотаріусами при вчиненні нотаріальних дій та визначенні громадянства України на підставі е-паспортів без обов’язкового пред’явлення оригіналу паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Нотаріус – не бізнесмен, а представник держави, нотаріат – не сфера послуг, нотаріуси вчиняють нотаріальні дії, і не надають ані адміністративні, ані публічні послуги.

Портал Дія (Єдиний державний вебпортал електронних послуг) призначений для реалізації права на доступ до електронних публічних послуг та інших послуг. Згідно із пунктом 7 частини 2 статті 2 Закону України «Про адміністративні послуги» дія цього Закону не поширюється на відносини щодо нотаріальних дій.

Е-паспорти не наділені статусом документа, зокрема електронного документа, і згідно Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» є лише електронним відображенням інформації.

Е-паспорт не є документом у розумінні Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Детально про це – у проведеному НПУ «Правовому аналізі законодавства України щодо використання е-паспортів для встановлення особи та громадянства України при вчиненні нотаріальних дій» від 16.08.2021: https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/12/pasport.pdf

Переглядів:
стрічка новин