Новини палати

Перший віце-президент НПУ Ольга Оніщук стала викладачем освітньої платформи Legal High School та 12 вересня 2019 року прочитала лекцію на тему «Робота з державними реєстрами: як захистити своє майно і не втратити контроль над бізнесом».

Ольга Оніщук розповіла про причини та способи рейдерства, а також назвала механізми боротьби з цим явищем, запропоновані Нотаріальною палатою України.

НПУ, спираючись на досвід практикуючих нотаріусів, напрацювала низку матеріалів (зокрема, законопроект, Стратегічний план зупинення рейдерства у сфері держреєстрації нерухомості та бізнесу), які вже у значній частині реалізовуються. Зокрема, Міністерство юстиції наразі активно займається питанням припинення діяльності акредитованих суб’єктів реєстрації (комунальних підприємств).

Законодавчі зміни, на яких декілька років наполягала НПУ, містяться у антирейдерському законопроекті № 1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який вже схвалено за основу. Ольга Оніщук наголосила, що надзвичайно важливими положеннями законопроекту є впровадження принципу одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав, а також запровадження обов’язковості нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав.

«Нотаріальну спільноту нарешті чують – за це ми вдячні та сподіваємося на подальшу результативну співпрацю», – зазначила Ольга Оніщук.

Переглядів:
стрічка новин