Новини палати

Віцепрезидент Нотаріальної палати України Інна Бернацька взяла участь у всеукраїнському онлайн-круглому столі «Оцінка активів на їх роль в економіці країни», організованому 13 серпня за ініціативи Проєкту ЄС «Право-Justice».

Також в круглому столі взяли участь представники Міністерства фінансів, Міністерства економіки, ФДМУ, АРМА, Ради Реєстру збитків завданих агресію рф проти України, Аудиторської палати України Українського товариства оцінювачів та інші.

Під час заходу обговорили проблемні питання оцінки активів в умовах воєнного стану, значення оцінки для отримання бізнесом компенсації, визначення балансової та ринкової вартості активів, ролі суб’єктів оціночної діяльності (як в Україні, так і в ЄС) тощо.

Інна Бернацька у своєму виступі виділила два напрямки, важливі у роботі нотаріату, які працюють на дохідну частину держави та громад:

– оформлення результатів приватизації об’єктів державного та комунального майна;

– виконання обов’язків, покладених на нотаріусів Податковим кодексом України, в частині оподаткування доходів фізичних осіб з продажу нерухомого/рухомого майна.

Участь нотаріуса в оформленні результатів приватизації об’єктів державного та комунального майна досить вагома.

Зокрема, велику складність обумовлює проблематика понять «єдиний майновий комплекс», «цілісний майновий комплекс», «майновий комплекс» у контексті об’єкта цивільно-правових правовідносин та державної реєстрації права власності. Відповідно, це породжує питання співвідношення оцінки конкретного об’єкта нерухомого майна, що входить в ЄМК, та інших активів, оцінки ЄМК та його складових, серед яких окремі ОНМ.

Важливим для процедур приватизації є запровадження принципу належної підготовки правостановлюючих та технічних документів на нерухоме майно, яке готується до приватизації (інвентаризація, правильність технічних характеристик та опису, вирішення долі земельних ділянок та правовстановлюючих документів). Дотримання вказаного принципу дозволить попередити помилки при оформленні рішень власників, проведення оцінки майна, оголошень про продаж, описів лотів, протоколів аукціонів, і, відповідно договорів купівлі-продажу. А це, у свою чергу, забезпечить якісне проведення державної реєстрації прав.

«Важливими є стратегічні кроки держави у створенні правового регулювання, яке наближуватиме оцінку до «справжньої» ціни продажу нерухомості», – зазначила Інна Бернацька.

Також нотаріуси очікують доопрацювання Єдиної бази звітів про оцінку майна ФДМУ та врахування напрацювань робочої групи.

Переглядів: