Новини палати

Нотаріальна палата України звертається із Відкритим листом до правоохоронних та судових органів, зважаючи на збільшення надходжень до НПУ звернень від нотаріусів щодо грубого та незаконного втручання працівників правоохоронних органів у нотаріальну діяльність, що призводить до неможливості реалізації та захисту прав фізичних та юридичних осіб, розголошення нотаріальної таємниці, яка суворо захищається законом, а також до порушення професійних прав нотаріусів.

НПУ просить неухильно дотримуватися вимог КПК, статті 8 Закону «Про нотаріат», та залучати нотаріусів до розгляду клопотань про обшук і враховувати те, що у переважній більшості випадків обшук робочого місця нотаріуса не є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Неприпустимою є практика вилучення при обшуках інших документів або інформації, які не стосуються конкретного кримінального провадження.

На жаль, мають місце випадки, коли представники правоохоронних органів вилучають реєстри для реєстрації нотаріальних дій, що прямо заборонено законом, адже у реєстрах містяться записи про інші нотаріальні дії.

Також слід звернути увагу на те, що після вилучення оригіналів документів зі справ нотаріусів та після завершення судового процесу такі документи, як правило, не повертаються нотаріусу для зберігання у архіві. Відповідно, в подальшому громадяни позбавлені можливості отримати їх дублікати чи архівні копії, а отже, їхні права порушуються.

Детально про ці та інші порушення – у листі НПУ за посиланням: https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/02/lyst-obshuk.pdf

НПУ наголошує, що взаємовідносини між правоохоронними органами, представниками судової влади та нотаріусами мають базуватись на засадах законності і верховенства права, взаємної поваги, співпраці, чіткого дотримання прав громадян, забезпечення дотримання охоронюваної законом таємниці, зокрема нотаріальної, дбайливого зберігання документів, що становлять частину державного архіву, раціонального використання ресурсів і часу.

Переглядів:
стрічка новин