Новини палати

НПУ звернулася до голови правління Ощадбанку з приводу практики встановлення вимоги щодо необхідності проходження нотаріусами так званої «акредитації» для вчинення в подальшому нотаріальних дій за участі АТ «Ощадбанк».

НПУ вчергове наголошує, що подібна практика суперечить положенням чинного законодавства, є свідченням втручання у нотаріальну діяльність. Більше того, у своїх листах Ощадбанк використовує певні твердження, які безпосередньо завдають шкоду діловій репутації нотаріальної спільноти (https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/10/o-b.pdf).

Звертаємо увагу: порядок допуску осіб до здійснення нотаріальної діяльності визначається виключно Законом України «Про нотаріат» та підзаконними актами, виданими на його виконання. Встановлення додаткових процедур «допуску» нотаріуса до наданих йому державою повноважень грубо порушує чинне законодавство.

Нотаріус вчиняє нотаріальні дії як особа, уповноважена державою, а не «надає нотаріальні послуги», тому жодна змагальність або «конкурсні умови» у сфері нотаріату є недопустимими.

Крім того, практика створення переліку так званих «акредитованих» нотаріусів грубо порушує права фізичних та юридичних осіб на вільний вибір нотаріуса. Це, в свою чергу, підриває довіру громадян до банківської системи та негативно впливає на репутацію органів нотаріату.

Міністерство юстиції України раніше надавало роз’яснення, що дії банківських установ, спрямовані на «акредитацію» нотаріусів, є грубим порушенням законодавства та посяганням на основу нотаріальної діяльності – професійну незалежність та неупередженість.

Тому НПУ закликає Ощадбанк припинити застосування незаконних вимог так званої «акредитації» нотаріусів як обов’язкової умови для можливості вчинення ними нотаріальних дій щодо правочинів з Ощадбанком.

Також НПУ звернулася до Національного банку України (https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/10/nbu.pdf) з проханням вжити необхідних заходів для припинення практики так званої «акредитації» нотаріусів «Ощадбанком» та інформувати усі інші банківські установи України про незаконність встановлення вимог щодо такої «акредитації».

Переглядів:
стрічка новин