Новини палати

Нотаріальна палата України звернулась до Президента України Володимира Зеленського з приводу необхідності термінового усунення корупційних механізмів при здійсненні контролю за діяльністю нотаріусів у сфері державної реєстрації.

Запроваджений в рамках експериментального проекту наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2018 № 4146/5 обов’язок нотаріуса вчергове підтверджувати свою професійну компетентність після тимчасового блокування доступу до Державних реєстрів є корупційною схемою, що загрожує верховенству права, відкриває можливості для рейдерського захоплення нерухомого майна та корпоративних прав, зумовлює регрес  та руйнацію професії нотаріуса, говориться в листі НПУ. Окрім того, вказаний підхід суперечить положенням статті 92 Конституції України, згідно з якою організація діяльності нотаріату регулюється законами, а не підзаконними актами.

Наразі право власності в Україні під загрозою, адже відбуваються спроби знищення нотаріату латинського типу, який виступає гарантом права власності громадян та бізнесу. Як наслідок виникнуть проблеми при реєстрації прав, зростатимуть корупційні ризики, рейдерські захоплення. Погіршиться інвестиційний клімат – іноземні компанії не будуть зацікавлені в створенні бізнесу в Україні, оскільки він завжди знаходитиметься під загрозою рейдерства.

НПУ повідомила Володимиру Зеленському, що 25 лютого 2019 року в Києві було проведено мирну акцію протесту «Нотаріат проти корупційних і рейдерських схем», у якій взяли участь близько тисячі нотаріусів з усієї України. За наслідком акції НПУ надіслала звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Президента України Петра Порошенка з проханням обговорити шляхи правого врегулювання проблеми, яка стосується не тільки нотаріусів, але й, передусім, інтересів фізичних та юридичних осіб, і вжити всіх необхідних заходів для  її розв’язання. Втім, реакції на проблему НПУ не отримала.

«З метою недопущення порушення Конституції та законів України, подолання корупційних схем і спроб незаконного втручання у нотаріальну діяльність, просимо призначити зустріч з представниками Нотаріальної палати України», – говориться у зверненні НПУ до Президента України.

Переглядів:
стрічка новин