Новини палати

Нотаріальна палата України звернулась до голови правління АТ «Укрексімбанк» (лист НПУ від 07.05.2020) з приводу надходження розсилки від даного банку щодо «акредитації» окремих нотаріусів Херсонської області та укладення з ними «договорів про співробітництво» при вчиненні нотаріальних дій.

Подібні пропозиції банківських установ щодо так званої «акредитації» нотаріусів для посвідчення договорів іпотеки або застави майна, укладення «договорів про співробітництво» або «договорів про надання послуг» мають системний характер.

Такі дії банків є грубим порушенням законодавчих та нормативних актів, які регулюють нотаріальну діяльність, та посяганням на основні ознаки нотаріальної діяльності – професійну незалежність та неупередженість (зокрема, про це йдеться у листі Міністерства юстиції України № 31-32/999 № 355/2 від 16.11.2007).

НПУ закликає правління «Укрексімбанку» та інших банківських установ припинити надсилати пропозиції щодо «акредитації» нотаріусів як такі, що суперечать чинному законодавству України.

Переглядів:
стрічка новин