Новини палати

Нотаріальна палата України стурбована ситуацією, що склалася з постачанням спеціальних бланків нотаріальних документів, та отримує численні звернення нотаріусів з цього приводу. Так, з 23 березня 2018 року за офіційним повідомленням ДП «Національні інформаційні системи» у зв’язку зі змінами у законодавстві припинено прийом заявок від нотаріусів України на постачання бланків. Відмову в постачанні бланків отримали також ті нотаріуси, які здійснили оплату та оформили заявку до отримання вказаного повідомлення.

Даний факт є порушенням умов публічного договору постачання, зазначається в листі НПУ до ДП «НАІС». Нотаріальна палата України просить ДП «НАІС» визначитися з питаннями щодо: дати початку прийому заявок від нотаріусів на постачання бланків нового зразка; ціни бланка; строку постачання; реквізитів для замовлення; механізму повернення сплачених грошових коштів за неотримані бланки або зарахування цих коштів в рахунок оплати за бланки нового зразка.

Вказані питання потребують термінового вирішення, оскільки через відсутність спеціальних бланків робота нотаріусів в значній кількості нотаріальних округів України буде дестабілізована, звертає увагу НПУ.

Крім того, варто пам’ятати, що згідно законодавству відсутність спеціальних бланків нотаріальних документів у нотаріуса не є підставою для законної відмови у вчиненні нотаріальної дії. Отже, дана ситуація може призвести до зростання соціальної напруги серед населення та надходження скарг на дії/бездіяльність нотаріусів.

НПУ закликає ДП «НАІС» оперативно організувати процес постачання спеціальних бланків нотаріальних документів, які будуть відповідати новому опису та зразку, а також забезпечити дієвий інструментарій з метою недопущення ситуацій, коли нотаріуси не зможуть вчиняти нотаріальні дії через відсутність спеціальних бланків.

Переглядів:
стрічка новин