Новини палати

Нотаріусам України
Шановні колеги!

У зв’язку зі складною ситуацією, яка склалася щодо постачання спеціальних бланків нотаріальних документів, звертаюся до вас з пропозицією, спрямованою на часткове вирішення цієї проблеми та виконання місії нотаріату по забезпеченню конституційних прав громадян.

З 23 березня 2018 року, згідно офіційного повідомлення ДП «Національні інформаційні системи», у зв’язку зі змінами у законодавстві припинено прийом заявок від нотаріусів України на постачання бланків. Відмову в постачанні бланків отримали також ті нотаріуси, які здійснили оплату та оформили заявку до отримання вказаного повідомлення.

Нотаріальна палата України звернулась до ДП «НАІС» з листом (№ 18/1 від 28.03.2018),

у якому вказала, що даний факт є порушенням умов публічного договору постачання, та закликала ДП «НАІС» оперативно організувати процес постачання бланків, а також забезпечити дієвий інструментарій з метою недопущення ситуацій, коли нотаріуси не зможуть вчиняти нотаріальні дії через відсутність спеціальних бланків.

Втім, наразі є припущення, що нові бланки будуть постачатися не раніше, ніж з середини квітня 2018 року. Дана проблема потребує термінового вирішення, оскільки через відсутність бланків робота нотаріусів в значній кількості нотаріальних округів України буде дестабілізована, а законні права та інтереси громадян – порушені.

З метою забезпечення конституційних прав громадян України у невідкладних випадках для проведення певних соціально важливих нотаріальних дій (надання згоди на виїзд дитини за кордон для лікування, видача довіреності на отримання пенсії, оформлення спадщини для внутрішньо переміщених осіб тощо) пропонуємо:

– на добровільних засадах, тимчасово, до налагодження регулярного постачання ДП «НАІС» нотаріальних бланків, створити «інформаційний банк даних про нотаріальні бланки» – акумулювати інформацію про наявність спеціальних бланків нотаріальних документів у кожного нотаріуса відповідної області;

– щодня оновлювати інформацію про наявність спеціальних бланків у нотаріусів відповідної області.

Створення «інформаційного банку даних про нотаріальні бланки» та щоденний контроль за актуальністю такої інформації має відбуватися:

– на місцевому рівні – на базі обласних відділень та м. Києва, під керівництвом голів відділень;

– на загальнодержавному рівні – під контролем президента НПУ.

Прошу голів та членів правління відділень НПУ активно долучитися до добровільного створення «інформаційних банків даних про нотаріальні бланки»!

Звертаюся до усіх нотаріусів України з проханням: за наявності достатнього залишку нотаріальних бланків повідомте голові вашого відділення НПУ, яку саме кількість бланків ви можете за необхідності передати колегам для використання з метою вчинення соціально важливих нотаріальних дій у невідкладних ситуаціях.

Нотаріат України в складні часи для суспільства завжди згуртовувався та підставляв своє плече кожному громадянину України та державі загалом. Людяність професії нотаріуса визначається спроможністю об’єднатися на користь людини. Не ми створили проблему, не в наших силах її вирішити, але ми спроможні зробити все від нас залежне, щоб захистити конституційні права громадян України!

З повагою,
Президент НПУ Володимир Марченко

Переглядів:
стрічка новин