Новини палати


Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко та член Ради НПУ Валентин Войтовський 26 березня 2021 року взяли участь в круглому столі «Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень: новітня практика Верховного Суду», організованому Судовою палатою для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Круглий стіл присвячено обговоренню актуальних питань щодо вирішення спорів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зокрема, особливостей застосування законодавства, способів захисту порушених прав. Учасники заходу – судді, представники Міністерства юстиції України, науковці.

Володимир Марченко у своєму виступі зазначив, що нотаріальна спільнота має великий практичний досвід у сфері захисту права власності та державної реєстрації, адже нотаріуси реєструють права на нерухомість ще із 2013 року.

Разом з цим, існує адміністративний механізм розгляду скарг у сфері державної реєстрації – Колегія (раніше – Комісія) при Міністерстві юстиції. Хоча й Колегія не визнає недійсними документи, на підставі яких реєстрація проведена, але її висновок може стати підставою для скасування відповідної реєстрації. Таким чином, Колегія не вирішує проблеми, а лише породжує нові, тому що в результаті в суді оспорюється не лише право, а й наказ, винесений на підставі висновку Колегії, та проведені на цій підставі реєстраційні дії. Отже, адміністративний розгляд – не захист, а ілюзія, яка у більшості випадків породжує нові спори.

Тому НПУ підтримує законопроект № 4338-1, який передбачає процедуру судового розгляду справ у сфері державної реєстрації.

Яким повинен бути ефективний судовий контроль в сфері державної реєстрації? По-перше, виключно суди мають скасовувати рішення, за якими виникають, змінюються або припиняються права. По-друге, необхідно запровадити спеціальну процедуру розгляду таких справ: забезпечити законодавче визначення цивільної або господарської юрисдикції для вирішення спорів у сфері державної реєстрації залежно від суб’єктного складу; виокремити в процесуальних кодексах справи щодо спорів у сфері державної реєстрації в окрему категорію та встановити законодавчі особливості їх розгляду (скорочення строків відкриття провадження, скорочення терміну розгляду цих справ тощо).

«Нотаріальна палата України продовжує працювати в напрямку розробки комплексного законодавчого регулювання задля виключно судового вирішення спорів щодо державної реєстрації як єдиного конституційного шляху наведення ладу в даній сфері», – резюмував Володимир Марченко.

Питання реформування існуючого порядку системи  назріло давно. Недосконала система контролю в сфері державної реєстрації породжує додаткові спори між суб’єктами відповідних правовідносин та ускладнює їх швидке вирішення, акцентував Валентин Войтовський, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, к.ю.н., виступаючи із доповіддю на тему «Реформування системи контролю в сфері державної реєстрації».

Валентин Войтовський детально розповів про особливості законопроекту № 4338-1 та закликав Верховний Суд надати висновок від Пленуму ВС щодо запровадження виключно судового контролю в сфері державної реєстрації до профільного комітету ВР, на розгляді якого перебуває законопроект.

«Сподіваюся, що спільними зусиллями законодавців, суддів, нотаріусів, адвокатів та інших представників юридичної спільноти, сфера державної реєстрації повернеться в конституційне русло, яке передбачатиме законність, справедливість, обґрунтованість, остаточність судового рішення та правову визначеність, що і є основою судового розгляду», – зазначив Валентин Войтовський.

Переглядів:
стрічка новин