Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Державного підприємства «Національні інформаційні системи» з приводу невідкладного виконання  постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 29.07.2019 та  недопущення порушення професійних прав та законних інтересів нотаріусів.

Вказаною постановою було забезпечено позов Нотаріальної палати України до Кабінету Міністрів України та зупинено дію абзацу 6 пункту 2 наказу Міністерства юстиції України від 29.12.2018 № 4146/5 в частині слів «в тому числі нотаріусу».

Таким чином, у Міністерства юстиції України і ДП «НАІС» є всі правові підстави відновити доступ до реєстрів тим нотаріусам (державним реєстраторам), у яких строк блокування сплив на момент винесення зазначеної постанови.

НПУ вимагає невідкладного і автоматичного  відновлення доступу до реєстрів тим нотаріусам (державним реєстраторам), у яких строк блокування доступу до відповідних реєстрів сплив на момент винесення цієї постанови.

Невиконання цієї вимоги суперечитиме Конституції України та положенням чинного законодавства України і буде підставою для звернення до суду за захистом професійних прав  нотаріусів та відшкодування заподіяної їм шкоди.

НПУ також звертає увагу, що у разі невиконання рішення суду суб’єктом злочину є службова особа відповідного державного органу як спеціальний суб’єкт злочину, яка відповідно до повноважень повинна була вчинити дії по виконанню судового рішення або завдяки своїм повноваженням мала можливість перешкодити останньому.

Переглядів:
стрічка новин