Новини палати

Нотаріальна палата України та Міністерство юстиції України 16 грудня обговорили актуальні питання нотаріальної діяльності та фіналізували напрацювання за поточний рік.

В робочій зустрічі взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Олена Кирилюк, заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Дмитро Кирилюк, заступник директора департаменту, начальник управління нотаріату Віра Бондаренко.

Обговорення стосувалося питань внесення змін до законодавства про нотаріат, запровадження Е-нотаріату та переходу на саморегулювання професії, вдосконалення Правил ведення нотаріального діловодства та Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса, низки змін щодо земельних правовідносин.

Окрім того, президент НПУ Володимир Марченко акцентував на необхідності ухвалення урядового законопроекту № 4338 (розробленого Мін’юстом на виконання Указу Президента України) щодо запровадження виключно судового порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів у сфері держреєстрації прав на нерухомість та бізнесу. Такі законодавчі зміни вимагались Резолюцією акції мирного протесту нотаріусів «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем» та є складовою Стратегічного плану НПУ щодо зупинення рейдерства у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. НПУ, яка завжди відкрито виступає у боротьбі з рейдерством і пропонує дієві механізми його подолання, сподівається, що судовий контроль стане ефективною новацією.

Переглядів:
стрічка новин