Новини міжнародного нотаріату

25 жовтня відбулася робоча онлайн-зустріч президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка із президентом Ради нотаріатів Європейського Союзу Джанпаоло Маркосом та Генеральним секретарем РНЄС Раулем Радоі, а також професором Аурікою Паскар.

Володимир Марченко подякував РНЄС за постійну реальну підтримку, розповів про ситуацію в Україні у зв’язку із збройною агресією рф, зокрема активізацію атак на всій території, нищення інфраструктури та відключення електроенергії, відповідні ймовірні ризики для населення і роботи нотаріату, особливо зважаючи на запровадження електронного нотаріату, цифровізації нотаріальних архівів.

«Незважаючи на війну та всі проблеми, нотаріат в Україні працює, нотаріуси роблять все для захисту прав громадян, що особливо важливо у скрутні часи», – зазначив Володимир Марченко.

В контексті правової й нотаріальної допомоги українським біженцям обговорили використання формуляру заяви на виїзд дитини за кордон, двомовного та уніфікованого для ЄС, який розроблено з урахуванням законодавства України та напрацювань Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.

Також Володимир Марченко вкотре підняв питання щодо необхідності виключення нотаріатів рф та білорусі із МСЛН, адже держава-терорист не може бути членом жодної поважної організації. Ще на початку березня МСЛН оперативно відреагував на заклик НПУ та ухвалив рішення призупинити здійснення прав нотаріатів рф та білорусі у МСЛН. Але призупинення прав не достатньо – необхідне повне виключення. НПУ очікує, що таке рішення буде прийнято під час наступної Асамблеї МСЛН.

«Ми підтримуємо Україну та будемо сприяти усім політичним рішенням на користь України», – запевнив Джанпаоло Маркос.

«Вражає, як НПУ захищає права нотаріусів в Україні! Завжди розраховуйте на нашу підтримку», – відзначив Рауль Радоі.

Учасники зустрічі резюмували, що зміни та реформи повинні відбуватися на користь нотаріату та громадянам, а не проти них.

Співпраця НПУ та РНЄС триває.

Переглядів:
стрічка новин