Новини палати

Відділ методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи Нотаріальної палати України підготував Інформаційний лист «Щодо застосування частини першої статті 78 Закону України «Про нотаріат»  – для врахування нотаріусами в роботі, з метою встановлення єдиної нотаріальної практики та однакового застосування нотаріусами законодавства.

Зазначимо, що Законом «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який набрав чинності 17 червня 2018 року, внесено зміни до частини першої статті 78 Закону «Про нотаріат», що викликало дещо неоднакове її розуміння та неправильне застосування на практиці.

Чинне положення частини першої статті 78 Закону викладене в наступній редакції:

«Нотаріус, посадова особа органу місцевого самоврядування, начальник установи виконання покарань засвідчують справжність підпису на документах, крім тих, які відповідно до закону або за вимогою сторін підлягають нотаріальному посвідченню».

До внесення змін, частина перша цієї статті передбачала:

«Нотаріус, посадова особа органу місцевого самоврядування, начальник установи виконання покарань засвідчують справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини».

У листі НПУ зазначається, що виключення слів «які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини» не означає підміну понять «посвідчення угоди» на «засвідчення справжності підпису».

Детально з інформаційним листом НПУ «Щодо застосування частини першої статті 78 Закону України «Про нотаріат» від 5 вересня 2018 року можна ознайомитися на «Нотаріальній платформі»   у розділі «Єдина нотаріальна практика» («Інформаційні листи НПУ»).

Переглядів:
стрічка новин