Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до МВС з проханням надати нотаріусам безпосередній доступ до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/06/mvsrz.pdf

Це неохідно задля належного забезпечення захисту прав осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, членів їхніх сімей, та здійснення заходів щодо встановлення опіки над майном таких осіб.

На даний час законодавством не передбачено доступу нотаріусів до цього Реєстру: абзацом третім пункту 2 Положення про Реєстр визначено вичерпний перелік користувачів робочого місця віддаленого доступу до Реєстру, і до цього переліку нотаріуси не входять.

Зокрема, відсутність такого доступу унеможливлює актуальну перевірку набуття особою статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, та може призвести до випадків встановлення опіки над майном осіб, які не зникали, осіб, які з’явилися чи щодо яких одержано відомості про місце їх перебування, а також осіб, яких оголошено померлими. Це може призвести до порушення прав як таких осіб, так і членів їх сімей, спадкоємців, інших осіб, з якими такі особи перебували у правовідносинах. Крім цього, певні аспекти стосуються доступу до банківської таємниці та отримання грошових коштів.

НПУ готова долучитись до напрацювання відповідних змін до нормативно-правових актів.

Переглядів:
стрічка новин