Новини палати

18 лютого 2020 року в м. Київ відбувся круглий стіл щодо проблематики оцінки нерухомого майна, організований Фондом державного майна України. На запрошення ФДМУ в заході взяли участь представники Нотаріальної палати України – президент НПУ Володимир Марченко, голова відділення НПУ в м. Київ, член Ради НПУ Наталія Козаєва, член Ради НПУ Юрій Бадахов, член правління Відділення НПУ в м. Київ Марія Голяченко.

Обговорення відбувалося в експертному колі із провідними фахівцями Міністерства юстиції, ФДМУ, Нацбанку, МВС, Держгеокадастру, науковцями та представниками професійних організацій оцінювачів та фахівців з нерухомості. Під час круглого столу піднімалися теми ринкової вартості нерухомості, необхідності гармонізації української практики оцінювання із міжнародними стандартами, обговорювалися можливі шляхи вирішення наявних проблем.

Під час заходу Нотаріальна палата України звернулась до Фонду державного майна із пропозиціями щодо вдосконалення роботи Єдиної бази даних звітів про оцінку.

НПУ в цілому підтримує законодавчі ініціативи  ФДМУ щодо спрощення у сфері оцінки майна, які були запроваджені згідно Закону № 354-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна»: реєстрація звітів про оцінку в Єдиній базі даних звітів про оцінку; відключення з 31 січня 2020 року усіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази тощо.

Втім, Єдина база наразі працює некоректно. У листі НПУ до ФДМУ від 18.02.2020 детально вказані недоліки в роботі Єдиної бази, визначені на основі узагальнених пропозицій нотаріусів.

Для того, щоб вирішити проблемні питання у сфері оцінки майна та вдосконалення законодавства, необхідна невідкладна консолідація зусиль Нотаріальної палати України та Фонду державного майна. З цією метою НПУ пропонує створити спільну оперативну робочу групу.

НПУ готова стати надійним помічником у впровадженні реформ задля поліпшення нотаріальної діяльності та захисту майнових прав громадян.

Переглядів:
стрічка новин