Новини палати

29 липня 2024 року за спільної ініціативи Центрального управління захисту прав військовослужбовців та Нотаріальної палати України відбувся захід – Нотаріат назустріч військовослужбовцям. Захід спрямований на методичну та правову допомогу з шлюбно-сімейних та інших питань військовослужбовцям від Нотаріальної палати України.

З вітальним словом на відкритті навчання командирів військових частин та уповноважених ними осіб виступила заступниця Міністра Оборони України з питань соціального розвитку Наталія Калмикова.

Співорганізатором заходу виступив Заступник начальника управління дотримання прав і соціальних гарантій військовослужбовців Центрального управління захисту прав військовослужбовців Олександр Пашинін.

Спікерами виступили Олена Кирилюк, Перший віцепрезидент Нотаріальної палати України, – Інна Бернацька, віцепрезидент Нотаріальної палати України.

Олена Кирилюк зупинилася на особливостях посвідчення довіреностей та заповітів військовослужбовців в умовах воєнного стану командирами військових частин.

Зокрема, розібрали основні правила посвідчення довіреностей та заповітів; документи для встановлення особи; реєстрацію в реєстрі для реєстрації довіреностей і заповітів, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, також процедуру реєстрації в Спадковому реєстрі та Єдиному реєстрі довіреностей. Під час доповіді зупинилися, зокрема, на таких особливостях посвідчення заповітів військовослужбовців як присутність двох свідків. Спікер також розповіла про осіб, які мають право на обовʼязкову частку у спадщині та спадковий договір. Обговорили нотаріальну таємницю. Розібрали примірні зразки найбільш поширених документів. Серед іншого Олена Кирилюк розповіла загальні положення спадкування. Порядок подачі заяв про прийняття спадщини, відмови від прийняття спадщини, строки прийняття спадщини.

Інна Бернацька, доповіла про найбільш поширені проблемні питання, з якими звертаються військовослужбовці та члени їх родин, та напрямки, де найбільше потрібна допомога. Це дуже широкий спектр цивільних, сімейних, господарських правовідносин, щоб зберегти здобутки до війни, та забезпечити родини.

Важливим питанням  є забезпечення належної реалізації прав військовослужбовців та членів його сім’ї на одноразову грошову допомогу – гарантовану державою виплату, що здійснюється особам, які згідно з Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» 20 грудня 1991 року № 2011-XII мають право на її отримання, а також новацію  – особисте розпорядження військовослужбовця.

Випадки, умови для призначення допомоги, розмір, підстави, допомога за законом, довгоочікуваний та оновлений перелік членів сім’ї військовослужбовця, яким законом надано право на таку допомогу, особисте розпорядження військових на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за його вибором, з визначенням розміру частки таких осіб у відсотках, справжність підпису на якому засвідчується командиром або нотаріусом, порядок та процедуру оформлення та передачі розпорядження за належністю, скасування тощо.

Правильне складання та оформлення особистих розпоряджень, дотримання принципів цивільного законодавства таких як: справедливість, добросовісність та розумність при цьому, попередження порушення прав військових та членів їх сімей, судових спорів тощо.

Заходи започатковано для об’єднання зусиль усіх напрямків задля забезпечення правовою допомогою військовослужбовців та членів їх сімей, підготовки якісних зразків документів, дотримання процедур, встановлених законодавством.

Представники нотаріату в рамках співпраці з Міністерством оборони та командирами військових частин поділилися своїми контактами та контактами голів відділень (за їх погодженням) прифронтових територій та деяких прикордонних територій для максимального сприяння військовим до доступі до нотаріату.

Проблемні питання за результатами заходу зібрано для їх нормативного врегулювання. А також започатковано роботу з підготовки методичних матеріалів на допомогу військовим.

Захід висвітлювався на офіційній сторінці Міністерства оборони України:

https://www.mil.gov.ua/news/2024/07/29/minoboronikontrolyuvatime-yakist-nadannya-poslug-posvidchennya-dokumentiv/

 

 

Переглядів: