Новини палати

1 червня в Україні відзначатиметься День захисту дітей. Безперечно, особливого захисту потребують діти, що мають проблеми зі здоров’ям.

Нотаріальна палата України оголошує збір коштів серед нотаріальної спільноти для придбання у відділення неврології дитячої лікарні «ОХМАТДИТ», де лікуються діти із  найважчими неврологічними захворюваннями з усіх регіонів України, обладнання для проведення відеомоніторингу з метою діагностики епілепсії.

Чому ми вирішили збирати кошти на це обладнання?

Діагноз епілепсія завжди важко чути батькам. Надзвичайно важливою є правильна діагностика, адже існує більше десятка епілептичних нападів, які не завжди супроводжуються руховими проявами. Тому важливою є відео фіксація таких нападів, оскільки батьки не завжди можуть їх правильно описати. Багато хто намагається зняти напади на звичайну камеру – важко уявити собі стан та відчуття батьків при цьому.

Окрім того, не всі приступи супроводжуються втратою свідомості. Інколи у діток до кілька хвилин може посмикуватись ручка чи ніжка. Наприклад, у одного хлопчика 5 років були часті напади у вигляді посмикування лівої половини обличчя, руки та ноги. Він брав рушничок у мами і прикладав до обличчя під час посмикувань, так як м’язи скорочувались та приводили до оніміння і неприємних відчуттів. Інколи посміхався, реагував на звернення, знаходився в свідомості, проте нічого вдіяти з цим не міг.

У подібних випадках (1/3 пацієнтів) протисудомної терапії (вживання медикаментів) вже не достатньо. Необхідний перехід на наступний етап надання допомоги – це консультація нейрохірурга, для чого потрібно визначити чітке вогнище, з якого виникають напади. Тобто потрібно проводити електроенцефалографічний відеомоніторинг.

Наразі у відділенні неврології «ОХМАТДИТ» немає обладнання для проведення такого моніторингу.  Загалом, такий апарат в лікарні один – у відділенні новонароджених, а потрібно мінімум чотири! Тому батькам доводиться звертатися у приватні медзаклади, де одна процедура діагностики коштує аж 5-6 тисяч гривень. Для багатьох сімей це дуже велика сума.

Для діток із судомами проведення ЕЕГ-відеомоніторингу є неоціненним методом діагностики – як для уточнення діагнозу, так і для вирішення подальшої тактики лікування.

Що ми пропонуємо придбати для дитячої лікарні?

Комплекс електроенцефалографічний комп’ютерний BRAINTEST-24 з функцією довготривалого відеомоніторингу (викликані потенціали, шаховий паттерн, на базі комп’ютерної техніки). Виробник – ТОВ НВП «DX-СИСТЕМИ».

Вартість обладнання – 220 000 грн.

Збір коштів відбувається на картку Приватбанку 5168 7573 4017 2032 (Ковальчук Алла Олегівна).

Звіт про придбання та передачу обладнання буде розміщений на сайті НПУ. Усі бажаючі зможуть приєднатися до вручення подарунку лікарні.

Допоможемо дітям разом!

 

Переглядів:
стрічка новин