Новини палати

Законопроектом № 9311 для створення конкуренції пропонується скасувати мінімальну межу плати за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами (1% від суми договору) – і це свідчить про абсолютну необізнаність ініціаторів законопроекту з природою нотаріату, зазначив президент Нотаріальної палати Володимир Марченко у інтерв’ю газеті «Голос України».

«Розробники проекту заявили, що таким чином хочуть надати приватним нотаріусам можливість працювати в умовах конкуренції. Але нотаріус при здійсненні своєї діяльності повинен залишатися неупередженим і гарантувати законність та безспірність вчиненої ним нотаріальної дії, що є неможливим за наявності конкуренції, – акцентував Володимир Марченко. – Нотаріус – не бізнесмен! Він виконує функції, делеговані державою, і при виконанні цих функцій не може бути впроваджена конкуренція, як вона не може бути впроваджена для суддів, прокурорів та інших суб‘єктів, що виконують державні функції. Нотаріус не може і не повинен працювати за законами ринку та бізнесу — мовляв, «чим дешевше, тим краще».

При цьому варто звернути увагу, що законопроект не скасовує 1% державного мита за вчинення нотаріальних дій державними нотаріусами, до яких звертаються соціально незахищені верстви населення.

Отже, скасування мінімальної межі плати за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами спрямоване не на захист малозабезпечених українських громадян, а на заощадження коштів великого бізнесу при проведенні операцій з майном.

Скасування норми про мінімальну плату для приватних нотаріусів, передусім, призведе до втрати надходжень до місцевих та державного бюджетів. У 2017 році нотаріуси сплатили податків близько 390 000 000 гривень, а в 2018-му ця сума виросте до 500 000 000 гривень, адже нотаріус є платником податків на загальній системі оподаткування. За статистикою, нотаріус є найбільш «білим» платником податків серед самозайнятих осіб.

Нотаріус не є суб’єктом підприємницької діяльності, і саме цей гарантований 1% дає можливість:
– сплачувати податки та інші обов’язкові платежі (41,5% – у вигляді ЄСВ, військового збору і ПДФО);
– здійснювати первинний фінансовий моніторинг;
– контролювати сплату коштів у Пенсійний фонд;
– контролювати перерахування військового збору;
– зберігати державний нотаріальний архів (власність держави!);
– створювати додаткові робочі місця та виплачувати заробітну плату;
– утримувати власне робоче місце згідно встановлених державою високих стандартів;
– нести повну майнову відповідальність за свої дії (унікальна особливість саме нотаріальної професії).

Читайте інтерв’ю з Володимиром Марченком у «Голосі України» № 230 від 4 грудня 2018 року.

Переглядів:
стрічка новин