Новини палати

Що показали перші сто днів відкриття ринку землі, з якими проблемними питаннями стикаються його учасники та що може змінитись в існуючих процедурах і правилах – обговорювалося 26 жовтня під час круглого столу.

Погляд нотаріату на ринок землі представила віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька.

Також спікерами заходу виступили Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, адвокати, інвестори, аналітики.

Інна Бернацька наголосила на отриманій громадянами можливості розпорядитися своєю власністю, зокрема успадкованими паями.

Наразі нотаріусами України посвідчено близько 34 тисяч договорів, практично всі нотаріуси підключені до ДЗК.

Робота нотаріату на ринку землі вибудовується за принципом єдиного вікна: сьогодні у нотаріуса можна отримати витяг з ДЗК, нормативну-грошову оцінку земельної ділянки, довідку про оціночну вартість земельної ділянки, зареєструвати та припинити право оренди, намір про продаж, передачу переважного права тощо. Раніше усі ці документи збирали сторони в різних інстанціях.

Також віце-президент НПУ розповіла про процедурні особливості роботи нотаріуса в контексті посвідчення угод із землею (перевірка консолідації, підтвердження доходів, переважні права, оцінка, податки тощо), висвітлила проблемні аспекти стосовно земель для садівництва та ОСГ, підрахунку земельного пулу спільної сумісної власності подружжя та інше.

«На плечі нотаріату лягла велика репутаційна відповідальність за реалізацію земельної реформи. Нотаріат потужний, має кадровий професійний потенціал та матеріально-технічну базу, має досвід збалансування державних реформ у належне правове поле», – зазначила Інна Бернацька.

Переглядів:
стрічка новин