Новини палати

«Рейдерство сьогодні стало справжньою суспільною катастрофою, яка загрожує не тільки майбутньому розвитку економіки України і погіршує наш інвестиційний клімат, але й ставить під сумнів існування середнього та малого бізнесу. Боротьба з рейдерством повинна носити комплексний характер, для протидії рейдерству мають об’єднатися влада, парламент, бізнес, громадськість, професійні організації», – зазначила перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук під час прес-конференції на тему «Законопроект № 8121 – захист від аграрного рейдерства», яка відбулась 6 лютого в Прес-центрі УНІАН.

Під час прес-конференції розглядалися основні зміни, які пропонуються допрацьованим законопроектом № 8121, та окреслена подальша доля цієї законодавчої ініціативи.

Зазначимо, що Комітет ВР з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 5 лютого прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 8121 у повторному другому читанні та в цілому.

Заступник голови Аграрного комітету, народний депутат Олександр Бакуменко акцентував: незважаючи на створення цілого ряду комісій та інших подібних органів, рейдерство продовжує завдавати великого удару по сільському господарству, ускладнює розвиток бізнесу.

Законопроект № 8121 був розроблений робочою групою при Аграрному комітеті та має на меті унеможливити захоплення майна сільгосппідприємств, запобігти протиправному їх поглинанню чи зупиненню діяльності тощо.

За словами Ольги Оніщук, законопроект розроблявся ретельно, прозоро, справді демократичним шляхом, і у його допрацюванні до другого читання брала активну участь Нотаріальна палата України.

«Активно працюючи над антирейдерськими кроками, ми, перш за все, вивчаємо причини рейдерства, – розповіла перший віце-президент НПУ. – І основною причиною рейдерства є те, що держава в жодний спосіб не захищає документи, на підставі яких виникають та змінюються права на нерухомість і бізнес». Законопроектом № 8121 запропонована модель, яка вирішить цю проблему.

«Український нотаріат існує не для нотаріусів. Український нотаріат існує для захисту прав та інтересів громадян», – акцентувала Ольга Оніщук.

Особливу увагу учасники прес-конференції приділили подіям, які відбувалися у парламенті 20 грудня 2018 року, коли законопроект № 8121 розглядався в другому читанні.

Як повідомив Олександр Бакуменко, всупереч Регламенту ВР були спроби внести «з голосу» правки до законопроекту, зокрема і стосовно нотаріату, які навіть не відносяться до предмету регулювання № 8121.

Вказані правки були не лише рейдерськими, а й корупційними, звернула увагу Ольга Оніщук, та звернулася до усіх парламентарів з проханням уникнути політичних інсинуацій під час наступного розгляду законопроекту в парламенті.

Для того, щоб унеможливити ганебне явище рейдерства, потрібні не аграрні штаби, а належне законодавство, зазначив Олег Кулініч, голова підкомітету з питань земельних відносин Аграрного комітету ВР. Зокрема, необхідно на законодавчому рівні вирішити проблему подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, вважає народний депутат.

Олег Кулініч подякував Нотаріальній палаті України за співпрацю та допомогу в розробці законопроекту № 8121.

В свою чергу, народний депутат Руслан Сидорович висловив думку, що навіть прийняття найкращого закону нічого не вирішить, якщо правоохоронні органи не будуть зацікавлені в розкритті рейдерських злочинів.

Також Руслан Сидорович звернув увагу на необхідність кіберзахисту робочого місця нотаріуса, але зауважив: проблему «злому нотаріусів» має вирішувати не нотаріальна спільнота (хоча й НПУ дуже багато робить для цього), а Міністерство юстиції України як регулятор в сфері нотаріату.

На думку члена ради Асоціації «Земельна спілка України» Сергія Біленка, основна мета законопроекту № 8121 – це автоматизація, максимальна відмова від паперових документів, всі права на землю повинні проходити онлайн-реєстрацію в державних реєстрах. Це допоможе зменшити корупцію.

Нотаріат підійшов до тієї межі, коли потребує тотального апгрейду, вважає Руслан Сидорович. Нотаріальна палата України готова до реформ та отримання додаткових саморегулівних повноважень, запевнила Ольга Оніщук.

Відеозапис прес-конференції

Переглядів:
стрічка новин