Новини палати

Наразі спільні зусилля Нотаріальної палати України та  Міністерства юстиції України спрямовані на відновлення повноцінної роботи єдиних та державних реєстрів, а отже й відновлення вчинення тих нотаріальних дій, тексти яких викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів.

Це відповідає інтересам держави, адже сприятиме економічному пожвавленню в Україні.

Реалізація таких можливостей залежить від своєчасного отримання нотаріусами бланків.

Тому НПУ звернулася до Мін’юсту з листом, в якому визначила питання, що потребують особливої уваги, а можливо й додаткового врегулювання:

1. Забезпечення своєчасного виготовлення бланків в кількості, достатній для забезпечення роботи нотаріусів України.

2. Забезпечення належної роботи кур’єрської (поштової) служби, якою здійснюється доставка бланків нотаріусам, а у разі потреби зміна порядку постачання бланків.

3. Спрощення порядку передачі бланків між нотаріусами, у тому числі незалежно від нотаріального округу.

4. Забезпечення можливості зміни статусу анульованих (зіпсованих) бланків, що були заблоковані/анульовані під час дії воєнного стану ДП НАІС за повідомленнями нотаріусів, які перебували в районах бойових дій, на фактично та тимчасово окупованих територіях та в районах, де була або могла виникнути загроза знищення чи незаконного вилучення бланків, та які вдалося зберегти.

Бланки, які збережено, на даний час перебувають у нотаріусів, які повернулися до робочих місць, та можуть бути використані для вчинення нотаріальних дій.

Такий крок дозволить вже зараз отримати значну кількість доступних для роботи бланків, зменшити грошовий тягар на нотаріусів у зв’язку з необхідністю повторної оплати за фактично невикористані бланки, а також зменшить навантаження на постачальника та перевізника бланків.

Питання, пов’язані з  перевіркою та фактичною наявністю таких бланків у нотаріусів за їх зверненнями, можуть бути вирішені через філії ДП НАІС в областях та/або відповідний територіальний орган Міністерства юстиції України.

НПУ висловлює Мін’юсту подяку за співпрацю та готова долучитись до розробки необхідних нормативно-правових актів та інших документів.

Переглядів:
стрічка новин